2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Áramszünet miatt a lift rabja lett egy lakó Zalaegerszegen

Kovács Tamara, 2022. augusztus 03. - 11:15
Áramszünet miatt a lift rabja lett egy lakó Zalaegerszegen
Áramszünet miatt két szint között rekedt a liftben egy ember Zalaegerszegen, a Platán soron.

Két szint között rekedt a liftben egy ember Zalaegerszegen, a Platán soron. Szerencsére időben megjött a segítség, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a felvonó ajtaját roncsolásmentesen felnyitották, majd kiemelték az ideiglenes fogságba esett illetőt -írta a katasztrófavédelem a honlapján.

Amennyiben Ön beragad egy liftbe, érdemes a következőket tennie:

Ne próbálja meg szétfeszíteni az ajtókat és kimászni a liftből! Bizony ez akkor is rossz ötlet, ha majdnem tökéletes pozícióban állt meg a lift és csak egy ajtó választja el a szabadulástól. A lift bármikor újra indulhat, ezért ez életveszélyes mutatvány lenne.

A liftek elég gyakran azért állnak meg, mert az érzékelő abban a hiszemben van, hogy a felvonó megérkezett a kívánt emeletre. Ezt a hibát könnyen lehet úgy korrigálni, hogy megnyomja a jelen helyzetétől legtávolabbi emelet számát. Tehát ha a 10.-en szorult be, akkor a földszintet, ha az elsőn akkor a legfelső emeletet. Kis szerencsével a lift gond nélkül elindul és úgy csinál mintha mi se történt volna.

Ha továbbra sem mozdul, akkor a liftben található segélyhívó gombot kell megnyomni. Beletelik néhány másodpercbe mire megszólal a vonal másik végén az ügyeletes, nem kell aggódni. Nekik kell jelezni, hogy beszorult a liftbe, pontosan hol (elképzelhető, hogy a rendszer nem jelzi ki nekik) illetve, hogy van-e bármi további probléma, vagy nehezítő körülmény.

Igenám, de a segélyhívó nem minden liftben működik, mit lehet ilyenkor tenni? Ekkor következik a vészjelző gomb, ami általában az állj gomb felett található, kicsit távolabb az emeletek számától.

A sorsnak létezik azonban olyan fintora, hogy pl. áramszünet miatt nem működik egyik sem, mint a fenti esetben. Ilyenkor se kell kétsége esni, még mindig több módszer is rendelkezésére áll, hogy segítséget kérhessen.

Hívja fel a közös képviselőt, házmestert, ismerőt mobiltelefonon! A mai világban szinte soha nem tesszük ki a lábunkat otthonról mobiltelefon nélkül. Ha eddig nem lett volna elmentve a közös képviselő telefonszáma a mobilján, akkor itt az ideje pótolni, mert ebben az esetben ő a soron következő értesítendő személy. Ő biztosan tudni fogja, kit kell tárcsáznia, hogy mielőbb kikerüljön a csávából.