2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Nehéz éveket jósol Zalaegerszeg polgármestere

Kovács Tamara, 2022. augusztus 03. - 18:15
Nehéz éveket jósol Zalaegerszeg polgármestere
Zalaegerszeg polgármestere úgy érzi, nagyon-nagyon súlyos évek várnak ránk, sőt, a neheze még hátravan. Balaicz Zoltán ezért a politikai erőket és a társadalmat is összefogásra szólítja fel.

A megyeszékhely polgármestere a múlttal, a jelennel és a jövővel kapcsolatban foglalta össze személyes hangvételű gondolatait a 44. születésnapja alkalmából, ezeket a közösségi oldalán tette közzé.

Balaicz Zoltán úgy fogalmazott: ebben a pillanatban inkább válságmenedzsernek érzi magát, mint városvezetőnek.

Mint írta: remény van benne, de optimizmus nincs. Úgy érzi, nagyon-nagyon súlyos évek várnak ránk, sőt, a neheze még hátravan, ezért a politikai erők és a társadalom összefogására szólítja fel a Zalaegerszegieket.

„2019 volt a „békeév”, 2020-tól fogva minden megváltozott. Már 2,5 éve semmi nem olyan, ahogy azt korábban megszoktuk. A stabilitást hirtelen felváltja a bizonytalanság, a békét a háború, a fejlődést a válság, amikor minden biztosnak hitt jó dolog összekuszálódik körülöttünk, akkor hajlamosak vagyunk magunk is kétségbe esni, apátiába süllyedni...” – fogalmazta meg.

A polgármester sötéten látja a következő éveket is.

„2020 óta, már 2,5 éve ez történik velünk: koronavírus világjárvány, egészségügyi korlátozások, maszkviselés, háború a szomszédunkban, ukrán menekültekről kellett gondoskodni és segélyszállítmányokat eljuttatni a testvérvárosainkba, nemzetközi nyersanyaghiány és élelmiszerhiány, világméretű infláció, gazdasági szankciók, nemzetközi energiaválság, recesszió, ellátási nehézségek a villamosenergia-, a földgáz-, a kőolaj-, valamint a távhőellátásban. Ha valaki a reményekkel és tervekkel teli 2019-es évben azt mondta volna nekünk, hogy az előbb felsoroltak egyszerre várnak ránk a következő esztendőkben, nem hittük volna el. Megszoktuk, hogy a volt Jugoszlávia utódállamait érintő 90-es évekbeli konfliktust leszámítva nincs Európában háború. Természetesnek vettük a folyamatos fejlődést, az energiabiztonságot, a gyarapodást. A szemünk láttára változik meg hihetetlen gyorsasággal az a világ, amit megszoktunk és amit megszerettünk” – írta.

Jár-e majd lemondásokkal, áldozatokkal az előttünk álló néhány nehéz év városi szinten?

Balaicz Zoltán úgy látja, igen.

Véleménye szerint 2022-ben, 2023-ban és talán még 2024-ben is a költségvetés stabilitása, a munkahelyek megőrzése és az energiaválság hatásainak kiküszöbölése lesz a legfőbb feladat.

A polgármester célja az, hogy az önkormányzati intézmények és cégek közel 1800 dolgozójának béreit és járulékait, a város működtetési költségeit és az energiaszámlákat ki tudják fizetni.

Ám mindez áldozatokkal fog járni, ezért 2023-tól kevesebb lesz majd a fejlesztés, a beruházás, az út- és járdafelújítás, a fűnyírás, a rendezvények és fesztiválok, valamint a kulturális, a művészeti és sporttámogatás is. Emellett a helyzet normalizálódásáig országosan elhalasztották néhány évvel a nagy állami beruházásokat, ami Zalaegerszeget is érinti. Nem lesz színházfelújítás, nem épül fel az új sportcsarnok, nem bővül a skanzen, nem épül új hotel az MMIK helyén, nem készül el a teniszcentrum, sőt a hulladékudvar sem.

Balaicz Zoltán több intézkedést hozott a takarékos városüzemeltetés biztosítása érdekében:

 - A Megyei Jogú Városok Szövetségének döntéséhez illeszkedve felmérik, hogy 2022 hátralévő hónapjaiban, illetve 2023-ban mekkora plusz terhet jelent majd az üzemanyag, az áram és a gáz árának drasztikus emelkedése.

 - Az adatok birtokában nyár végétől elkezdik az új 2022-es költségvetést kidolgozni és új szempontok alapján áll majd össze a 2023-as büdzsé is. A fő cél az lesz, hogy biztosítsák a város takarékos működését, a dolgozók bérét, valamint az intézmények fenntartását (a bölcsődéktől és az óvodáktól kezdve az idősotthonokig és az orvosi rendelőkig). Ennek azonabn ára lesz (fejlesztések, beruházások, felújítások, rendezvények, támogatások elhalasztása).

  - Szeretnének az adóbevételekből, az ingatlanértékesítésekből és a letétbe helyezett összegekből olyan jelentős pénzügyi tartalékot képezni, hogy bármekkora gond esetén is 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben teljes stabilitással és biztonsággal tudjon üzemelni a város.

 - Mindemellett  kidolgoz a városvezetés a szociálisan rászorulók részére egy rezsitámogatási programot, aminek a képzett tartalék lesz a fedezete. Az igénylésnél a családi és jövedelmi helyzet lesz a mérvadó. Különösen az egyedül élő, alacsony jövedelemmel rendelkezők, illetve a gyermeket egyedül nevelő szülők számíthatnak segítségre. Ez első körben a saját közszolgáltató cégeket érintő segítség lesz, de kiterjedhet a gáz- és a villanyszámla, vagy a tűzifa árához való hozzájárulásra is.

Balaicz Zoltán hisz abban, hogy van megoldás.

„Igen, kemény időket és nehéz kihívásokat kell közösen átélnünk. De egyszer úgyis véget érnek, mert a kemény idők sohasem olyan kitartóak, mint a kemény emberek. Közösen fogunk cselekedni, mert fontosak vagyunk egymásnak! Előre nézünk, feltűrjük az ingujjunkat és belevágunk! Mert ebben a megváltozott és magából kifordult világban is Zalaegerszeg lesz nekünk a legfontosabb!”-fogalmazta meg.

Forrás: Balaicz Zoltán hivatalos oldala

A teljes poszt itt olvasható: https://www.facebook.com/balaicz.zoltan

Fotó: Balaicz Zoltán/Facebook