2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Már kilenc megunt husky kutyus került be a zalaegerszegi állatmenhelyre

Kovács Tamara, 2022. augusztus 04. - 12:54
Már kilenc megunt husky kutyus került be a zalaegerszegi állatmenhelyre
A divattartás árnyoldala számokban is érzékelhető Zalában.

A Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesületnél jelenleg kilenc fajtatiszta eb vár új gazdira. Az állatvédők attól tartanak, hogy a megunt, leadott huskyk száma növekedni fog, és nem fogja bírni a menhely az ezzel járó terheket.

Az új divatkutya: a husky. Cuki, aranyos és gyönyörű, de nem játékszer! Sokan nem számolnak azzal, hogy a kezdetben apró kis szőrmókból az idő múlásával figyelmet, mozgásteret igénylő, domináns, önfejű nagytestű kutya lesz, aki szökésre hajlamos, főleg akkor, ha nincs ivartalanítva. Tetemes mennyiségű szőrt hullat, irdatlan mennyiségű táplálékot fogyaszt el. A neveletlen eb a parancsszavakra fittyet hány, és képes a gazdáját végig húzni a lakótelepen.

Úgy tűnik, a zalai gazdik meggondolatlanul vásárolják a huskyt kisméretű panellakásokba vagy apró kertkapcsolatos sorházakba, majd kennelben, láncra verve tartják. Nincs idejük, sem kedvük lemozgatni az ebet, ettől a kutya nyugtalanná vállik, és ha teheti, megszökik.

Ugyanis a husky kutyák kis százalékában van meg a gazdi felé a megfelelési kényszer. Ez az önálló, hiperaktív kutya fajta nem arra lett kitenyésztve, hogy a gazdi kénye-kedve szerint parancsokat teljesítsen, ez a fajta kifejezetten futásra termett a szibériai hidegben.

A Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület ezért Bogáncs Fb oldala tet közzé a közösségi oldalán, amelyben velős gondolatokkal érvelnek a leendő gazdiknak,a meggondolatlan huskytartás ellen:

Könyörögve kérünk mindenkit, hogy láncra, kennelbe NEEE ! Ha nincs idő foglalkozni vele, lemozgatni, NEEEE! Legyenek szívesek és olvassanak utána, vagy nézzenek videókat róla, tájékozódjanak! Nem elég a divatot követni, ez a kutya nem játékszer! Óriási a mozgásigénye, rettenetesen szökős, önfejű, a kan, főleg ivarosan, rendkívül domináns, és még millió dolog van, amit itt felsorolhatnánk. De higgyenek nekünk! Jól gondolják meg, és amikor meggondolták, még egyszer gondolják át! Nálunk jelenleg 9 példány van, és többet is szándékoznak beadni! Vajon miért??? Nem a fajta ellen beszélünk, hanem a meggondolatlan kutyatartás ellen! A husky nem egy törpetacskó, akit beviszünk a szobába, és holnap új gazdája lesz! Atombiztos kerítés, futás, séta, agytorna, sok-sok feladat. Belefér az időbe, költségvetésbe???

Gondolják át! A menhelyek nem fogják bírni!”