2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő Nagykanizsán

Kovács Tamara, 2022. augusztus 05. - 11:22
Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő Nagykanizsán
A zalai hivatásos tűzoltók januártól eddig 31 helyszínen –legutóbb tegnap, Nagykanizsán – állapították meg, hogy valóban jelen volt a mérgező gáz. Ha a lakók figyelmét nem hívta volna fel az érzékelő, úgy ezek az események rendre tragédiába torkollhattak volna.

A CO érzékelő előzte meg a bajt Nagykanizsán, egy Platán sori lakásban. A jelzést követően a lakók az ablakokat kinyitották, majd távoztak a lakásból és értesítették a tűzoltókat. A helyi hivatásos tűzoltók műszereikkel is megerősítették a mérgező gáz jelenlétét, majd értesítették a gázszolgáltató szakembereit - írta meg a megyei katasztrófavédelem

Zala megyében az idei évben is számos alkalommal tárcsázták a segélyhívószámot szén-monoxidérzékelő jelzését követően. 
A szén-monoxid veszélye nem csak a fűtési időszakban áll fenn. A nyílt égésterű gázkészülékek – így például a gáztűzhelyek és főként a fürdőszobai és konyhai vízmelegítők – nyáron is üzemelnek. Nyáron a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az úgynevezett „légdugó” jelenség miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos a szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy akár a mobil klíma. A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat.

Éppen ezért erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése! Az eszköz idejekorán, hangos akusztikus jelzéssel hívja fel a figyelmet a bajra akkor, amikor nem késő cselekedni, ablakot nyitni, elhagyni a lakást és közben tárcsázni a 112-es segélyhívót! A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy tegyen a biztonság érdekében, és fogadja meg a felsorolt tanácsokat.