2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Zalaszentgrót városa nem fog élni az „erdőirtó” iránymutatásokkal

Kovács Tamara, 2022. augusztus 08. - 18:15
Zalaszentgrót városa nem fog élni az „erdőirtó” iránymutatásokkal
Baracskai József a város polgármestere nem ért egyet az augusztus 5-én megjelent kormányrendelettel.

Eddig a telepítés volt a trendi, és a ne fűtsünk fával, mert környezetszennyező felfogás, most meg a vészkivágás. Sokan üdvözölték a zalaszentgróti polgármester elgondolkodtató szavait.

„Zalaszentgrót városánál fontos szerepet tölt be a fenntarthatóság, a környezet értékek megóvása és a természetvédelem.

Ezért Zalaszentgrót városa nem fog élni az augusztus 5-én életbe lépő “erdőírtó” kormányrendeletben megfogalmazott iránymutatásokkal és erre kérjük az erdőgazdálkodókat, erdőbirtokosokat is.” - fogalmazta meg közösségi oldalán gondolatait.

„Folyamatosan szembesülünk olyan újabb és újabb szabályozásokkal, amelyek nem csupán a hétköznapi megélhetésünket nehezítik meg, de a klímaválsággal összefüggő problémák megoldása helyett annak akarva-akaratlan (vagy leginkább figyelmet nélkülöző) akadályozását eredményezik.

Az augusztus 5.-én életbe lépő kormányrendelet (Magyar Közlöny 131. számában (2022. augusztus 4.) megjelent a  Kormány 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelete: https://magyarkozlony.hu/.../7c6944e3c1bd65e6.../megtekintes értelmében most a fakitermelés rendkívüli gyorsítását rendelte el a kormány.

Ezt a legújabb kormányrendeletet többek között a rezsicsökkentés egyik napról a másikra történt, átgondolatlan megszüntetése (kivezetése) következtében kialakult energiaáremelkedés miatt hozták meg. Mivel a hatalmas áremelkedés miatt a lakosság jelentős része a fatüzeléses fűtési technikákat szeretné előnyben részesíteni a villamos energia és a gáz helyett (illetve azt kiegészítendő), így az ország tűzifa készlete szinte az egyik napról a másikra kifogyott. A megnövekedett igényeket (megtartva a lakosság eddigi fogyasztási szintjét) a jelenlegi fakitermelés nem tudja kiszolgálni, így a kormány a kicsit sem környezetbarát fakitermelés drasztikus növelése mellett voksolt.

Olyannyira, hogy a kormányrendelet szerint:

-a fakitermelés tilalmi időszakában (azaz madarak költési időszakában) is lehet fát vágni az elkövetkező időszakban.

-természetvédelmi területen az inváziós fák kivágását nem kell őshonos fajokkal pótolni. A sarjakkal szaporodó külhonos fákat pedig egyáltalán nem kell pótolni.

-az őshonos fajokból álló erdőkben is végezhető a fakitermelés (akár cser, és nemestölgy fajtákról legyen szó).

-az erdőgazdálkodások, a fakitermelés fokozása érdekében, korlát nélkül kialakíthatnak újabb utakat a gépek számára.

-az erdőfelújítás elvégzése nem szükséges.

-az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre a felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

-A rendelettel rengeteg probléma van:

-Az idén kivágott fákkal nem szabadna fűteni. Nem csupán azért mert a fűtőértéke a friss fának sokkal alacsonyabb, mint a pár éve száradó tűzifának, hanem mert komoly légszennyezéssel jár együtt. Ráadásul a szén-monoxid mérgezések kockázata is sokkal nagyobb. (https://www.levego.hu/kapcsolodo.../esszeruen-futsunk-faval/

 

A megemelt tűzifa mennyiség nem tudja pótolni az egyéb fűtési módszereket, főképpen nem a jelenlegi fogyasztási szint mellett.

Amikor az aszály, és a sorozatos hőhullámok idejét éljük, akkor a legegyszerűbb hűtést a növényzet tudná biztosítani. Az erdők letarolásával a szárazság kezelhetetlen mértékeket ölthet az eddig még elviselhető területeken is.

Az el szállt energiaárak miatt az illegális favágás is nagyobb teret kap.

Hiába növelik a fakivágással a tűzifa mennyiséget, a tűzifa árak már most duplájára nőttek, tavalyi árakhoz képest még komolyabb az emelkedés. Ennek egyenes következményeként a hulladék/szemét tüzelőként való égetésének emelkedése, és a levegő minőségének gyors romlása várható.

Biztosan rengeteg más negatív hatása is érezhető lesz az elkövetkező hónapokban.” - írta a polgármester.