2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Lángra kapott a nyári konyha

Kovács Tamara, 2022. augusztus 09. - 11:37
Lángra kapott a nyári konyha
Lakóházzal egybeépített, nyári konyhaként használt, negyven négyzetméteres melléképület gyulladt ki Tótszerdahelyen, a Petőfi Sándor utcában.

A letenyei és a nagykanizsai hivatásos, valamint a murakeresztúri önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat - írta a Zala Megyei Katasztrófavédelem.

Nem árt tudni, mit tegyünk akkor, ha kigyullad a konyha, például ha fent felejtjük például az olajat a tűzhelyen. A legfontosabb: ha meggyullad a serpenyőben a zsír vagy az olaj, soha ne öntsük le vízzel. Ha van egy fedő a közelben, akkor először azt tegyük rá, ha nincs, vizezzünk be egy konyharuhát és óvatosan terítsük rá a fazékra vagy serpenyőre, majd rögtön zárjuk el a gázt, vagy vegyük le az edényt a tűzhelyről.

Nem csak a serpenyőben melegedő olaj kaphat lángra. A tűzhely lángjához túl közel hagyott tárgyak – a fakanál, a konyharuha – is könnyen kigyulladhat, a lángok pedig hihetetlenül gyorsan terjednek tovább.

Ne kockáztassunk!

Ha látjuk, hogy nem tudjuk eloltani a tüzet, rögtön hívjuk a tűzoltókat (105), vagy az általános segélyhívó (112) szám valamelyikét. Mindig adjunk pontos tájékoztatást a helyszínről, a tűz jellegéről, és ne felejtsünk el a helyszínről elmenekülni.