2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Elkészült a Mártírok - Kisfaludy út sarkán az ideiglenes parkoló

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 10:14
Elkészült a Mártírok - Kisfaludy út sarkán az ideiglenes parkoló
Ideiglenes parkoló került átadásra a város közepén.
A Petőfi utcai romos ház bontása után most újabb belvárosi terület vált rendezetté, hiszen a Mártírok útja és a Kisfaludy utca közötti tömb elhanyagolt épületeinek bontása után elkészült az új, ideiglenes parkoló - olvasható Balaicz Zoltán polgérmester közösségi oldalán. Min írja,

később térkőburkolatot is kap a terület, továbbá sövényt és fákat is ültetnek,

de a cél most az volt, hogy minél gyorsabban igénybe tudják venni az autósok. A több évtizede kialakult, kevésbé esztétikus gócpontok folyamatosan szűnnek meg.
Balaicz Zoltán polgármester bejegyzéséből kiderül, jól ismeri ezt területet, hiszen a Mártírok útja alatt éltek a nagyszülei, hosszú ideig a Vizslaparki út alatti, a tömbbel szembeni zöld házban laktak a szülei, ő maga pedig az Ady iskolába járt. A városrehabilitáció részeként az elmúlt években számos utca és középület megújult. Itt a környéken is új külsőt kapott a munkaügyi hivatal, a földhivatal, a Color, vagy éppen az Ady iskola. Méltatlan volt már ennek a néhány sarki háznak az állapota. Ezért öröm, hogy a Kovács Károly Városépítő Program keretén belül, 82 millió forintos ráfordítással sikerült megszerezni a magáningatlanokat, melyeket a költöztetések után az önkormányzatiakkal együtt elbontottak és 54 férőhelyes parkolót alakítottak ki. Ez egyelőre csak zúzalékos, mint a Dózsa iskola mellett kialakított új parkoló is, de ahogy ott, úgy itt is később térköves burkolatot és zöldfelületet is kap.

Most az volt a legfontosabb, hogy a zúzalékos burkolat kialakításával a lehető leggyorsabban használatba tudják venni az autósok.

Bali Zoltán alpolgármester, a városrész egyik önkormányzati képviselője elmondta: ebben a tömbben közel kétezer négyzetméteren 13 lakás, 3 tárolóépület és egy könnyűszerkezetes pavilon (régen virágbolt) állt. A lakó- és tárolóépületek műszakilag rossz állapotban voltak, s bár közvetlen omlásveszély nem állt fenn, az épületeket bontásra ítélte a városvezetés. A bontás során a szakemberek olyan technológiát alkalmaztak, ami nem tett kárt a környező ingatlanokban. A területen hat magántulajdonú ingatlan állt, amit megvásárolt az önkormányzat, illetve gondoskodott az érintettek elköltöztetéséről. A zúzalékos parkoló elkészült és bekerült a fizetős övezetbe. Később térkövezik, mindkét utcáról van bejárata, a Vizslapark felőli részen pedig tujasort ültettek.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hozzátette, a megyeszékhelyen az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a gépkocsiforgalom, ez pedig különösen indokolja az új parkolók kialakítását. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően biztonságosabbá válik a közlekedés és javul az itt lakók életminősége. 
Dr. Káldi Dávid, a városrész másik önkormányzati képviselője hozzátette, elkezdődött az Ady utca közműcseréje, út- és járda felújítása, valamint a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem előtti kis tér átalakítása, ugyancsak a Kovács Károly Városépítő Program keretében.
Forrás: Balaicz Zoltán polgármester