2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Az oroszok a Zaporizzsjai erőmű lövetésével vádolják az ukránokat

frisshirek.hu, 2022. augusztus 11. - 19:00
Az oroszok a Zaporizzsjai erőmű lövetésével vádolják az ukránokat
Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország túszul ejtette a zaporizzsjai atomerőművet, és zsarolásra használja. António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat.

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők támadásait – közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális polgári és katonai közigazgatása főtanácsának tagja.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a donbaszi hadműveletek kapcsán azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők 14. és 66. gépesített dandárja személyi állományának több mint fele megsemmisült Artemivszk és Ardijivka környékén az orosz előrenyomulás következtében, ami tömeges dezertálást és az állások önkényes elhagyását váltotta ki az ukrán erők soraiban. Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia alezredese szerint a szakadár és az orosz erők megvetették a lábukat Artemivszkben, Szoledarban pedig megközelítették a település központját – az MTI beszámolója szerint.

Fennáll az 1986-os csernobili balesethez hasonló nukleáris katasztrófa veszélye, mondta az ukrán elnök a koppenhágai Ukrajna-adományozói konferencián. A videókapcsolással részt vevő Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország túszul ejtette a zaporizzsjai atomerőművet, és zsarolásra használja.

Hozzátette: Oroszország ma még cinikusabb és veszélyesebb, mint a Szovjetunió volt. "Meg kell védenünk Európát ettől a fenyegetéstől. Zaporizzsja nemcsak Európa legnagyobb atomerőműve, hanem a Föld harmadik legnagyobbja is" -jelentette ki.

Ezzel egyidőben mindkét fél arról számolt be, hogy a másik támadást intézett az atomerőmű ellen. Előbb az oroszbarát helyi közigazgatás jelentette, hogy csütörtökre virradóra az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni a nukleáris létesítményre és Enerhodarra. Majd az ukrán atomenergetikai vállalat, az Energoatom adott közleményt, amiben arról számoltak be, hogy az oroszok bombázták a létesítmény környezetét. Öt becsapódásról tudnak, egyik közvetlenül a nukleáris hulladéktároló mellett robbant.

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat - tudatta közleményben az ENSZ.

"Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét" - írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki.
A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt - idézi az MTI. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban "a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek".

"Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet" - figyelmeztetett Guterres. Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Kép: Wikipedia