2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Egy fehéroroszországi orosz légibázist is támadás érhetett, Minszk mindent cáfol

frisshirek.hu, 2022. augusztus 11. - 17:30
Egy fehéroroszországi orosz légibázist is támadás érhetett, Minszk mindent cáfol
Ukrán és belarusz ellenzéki médiajelentések szerint robbanások történtek a Fehéroroszország területén található Ziabrauka légibázison. Minszk szerint baleset történt, komoly anyagi kár nem keletkezett. Mindeközben az ukránok egy sörfőzdére is lesújtottak Kelet-Ukrajnában.

Nyolc robbanásról számoltak be Homel megyében helyi források tegnap éjjel, melyek a Ziabrauka katonai légibázis közelében történhettek. A robbanásokat követően tűz ütött ki – írta Twitteren Franak Viacsorka belarusz ellenzéki politikus, aki Szvetlana Tyihanovszkajának, a fehérorosz ellenzék száműzetésben élő vezetőjének magas rangú tanácsadója. Viacsorka úgy tudja, gyakran fordulnak meg orosz katonai repülőgépek a repülőtéren - a France24.com beszámolója szerint.

A fehérorosz védelmi minisztérium szerint baleset történt, melynek nincs súlyos következménye a légibázis működésére vonatkozóan: egy teszt során, motorcsere közben ütött ki tűz, a lángokat azonban hamar megfékezték. 

Egy nappal korábban, a Krím-félszigeten lévő Szaki légibázis területén történt detonáció-sorozat után az orosz védelmi minisztérium azt kommunikálta, hogy sem személyi, sem anyagi kár nem keletkezett, miközben a műholdas felvételek később igazolták, hogy legalább egy tucat katonai repülőgép teljesen kiégett. A krími repülőtér ellen egy ukrán különleges egység intézhetett támadást a kijevi vezetés állítása szerint.

Elképzelhető, hogy a Ziabrauka katonai reptéren egy hadgyakorlat során történt baleset, mások szerint Ukrajna intézett támadást a fehérorosz területen lévő bázis ellen, mivel a minszki kormány a légibázist az orosz légierő rendelkezésére bocsájtotta. Ennek valószínűségét csökkentheti azonban, hogy az ukránoknak nem áll érdekükben a konfrontáció elmélyítése Belarusszal, mely nem hadviselő fél a háborúban, még ha területét és légterét az orosz haderő rendelkezésére is bocsájtotta.

Kép: Visegrád 24