2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Pár százan jelentkeztek határvadásznak

frisshirek.hu, 2022. augusztus 11. - 21:00
Pár százan jelentkeztek határvadásznak
Orbán Viktor június végén jelentette be a parlamentben, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel. Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre. A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében összesen 23 századot hoznak létre.

Az ORFK korábbi közlése alapján annyit lehetett tudni, hogy több mint hatezren jelentkeztek már határvadásznak. A telex.hu még ezt megelőzően kérdezte meg, hogy pontosan hogyan mennyien jelentkeztek, és hány embert gondolnak behívásra alkalmasnak. Az ORFK három hét elteltével megküldte a választ, ami erősen árnyalja a több ezres számokat.

Eszerint azoknak a száma valóban ezres nagyságrendű, akik érdeklődtek a képzésről. „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen” – írta az ORFK. A válaszlevél szerint ugyanezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.” Vagyis több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegye.