2022.09.27., kedd - Adalbert
Zalaegerszeg: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Tiszta vizet öntött a pohárba a kormányszóvivő a fakitermelési kormányrendeletről

frisshirek.hu, 2022. augusztus 11. - 17:00
Tiszta vizet öntött a pohárba a kormányszóvivő a fakitermelési kormányrendeletről
Megosztott néhány tisztázó gondolatot a kormányszóvivő az új, fakitermelésre vonatkozó szabályokról és a magyar erdők helyzetéről.

Íme, hogy értelmezi a vonatkozó szabályokat a kormányszóvivő:

???? "Az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet.
???? A magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást."
Mindeközben az önkormányzatokkal működne együtt az LMPkérve az "erdőpusztítás" megállításában - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke.

A politikus a lehetséges intézkedések között említette, hogy az önkormányzatok megtilthatják saját tulajdonú erdőik kitermelését, a területükön lévő, más által hasznosított erdők tulajdonosaira pedig nyomást gyakorolhatnak e kérdésben.
Céljukként azt említette, hogy minden lehetséges jogi és civil eszközzel élve akadályozzák meg, hogy tömegesen vágjanak ki fákat a múlt héten közzétett kormányrendelet alapján, amely gyakorlatilag szabad kezet ad az állami tulajdonú erdők kitermeléséhez.
Az LMP politikusa szerint ez megengedhetetlen mértékű erdőpusztítást idéz majd elő "a klímaváltozás, az aszály, a vízhiány időszakában".
Nincs még egy olyan kormány az Európai unióban, amelyik a klímaválságot és az energiaválságot az erdők kitermelésével, a fák kivágásával, a zöldfelületek pusztításával kívánná megoldani - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Közben egyre több város polgármestere áll ki a erdők védelme mellett.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is megvédi a zalai erdőket. Előtte pedig Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is elmondta, Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága.