2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje

frisshirek.hu, 2022. augusztus 22. - 13:30
Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje
Napról napra magasabb a vízállás, egyre több a víz a Velencei-tóban.

Az Időkép arra emlékeztetett, hogy a Velencei-tó hetek óta a korábbi évek minimuma alatti szinten tetőzött. A korábbi negatív rekord először július utolsó napjain dőlt meg, majd azóta tovább apadt a tó vízszintje, és a legalacsonyabb vízállást augusztus 19-én, pénteken mérték. Ekkor a vízügy információi szerint 50 centire apadhatott a vízszint az agárdi vízmércénél.

A térséget azonban épp ekkor érte el a közelgő zivatarok kifutószele, így elképzelhető, hogy a legalacsonyabb, 50 centiméteres érték a 64 km/órás széllökésnek tudható be. A környező órákban 51 és 54 centiméteres szinteket mértek.

Ez azonban mit sem von le annak a mérésnek az értékéből, miszerint augusztus 20-án a tó vízszintje már elérte az 59 centiméteres magasságot. Azóta ekörül ingadozik a vízszint, hétfő reggel 9 órakor szintén 59 centit mértek Agárdnál.

A térségben a Velencén elhelyezett csapadékmérő automaták mérései szerint péntek óta 45 milliméter eső esett, így a tó vízgyűjtőjéről és a saját felületén is bőven érkezett utánpótlás. A csapadékos napok még nem értek véget, a napokban a vízszint további emelkedése várható.

A Hydroinfo előrejelzése szerint a keleti folyóink vízszintje stagnál, nyugaton viszont több folyónkon is emelkedés várható. Leginkább a Duna járhat jól, ami a vízállást illeti, akár másfél métert is emelkedhet a vízszint.

Illusztrációs fotó: Időkép