2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Alapkőletétel: Indul a Bosch beruházás Zalaegerszegen

Kovács Tamara | 2022. szeptember 13. - 13:15
Alapkőletétel: Indul a Bosch beruházás Zalaegerszegen
Új beruházással mérnöki központot hoz létre a Bosch cégcsoport Zalaegerszegen. Zalaegerszegnek szavazott bizalmat a német székhelyű, neves cég a 4,2 milliárd forintos beruházással, ezzel kétszáz új munkahelyet biztosítva a városnak 2025-re. A szakmai tervek szerint elektromos és önvezető járművekhez fejlesztenek itt vezérlő rendszereket és elektromos motorokat. Nem véletlenül esett a Zalaegerszegre a választás. Ugyanis a Robert Bosch Kft. - akárcsak korábban a Rheinmetall, az AVL és a TÜV Rheinland - a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya miatt választotta Zalaegerszeget, ahol a próbapálya mellett, az AVL és a Science Park közötti területen építi meg központját.

A jövő autóit fejlesztik és tesztelik majd Zalaegerszegen a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya szomszédságában

Letették az alapokat

Pár napja adták át a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, ahol  elkezdik a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg építését. Az alapkövet már letették, de az épületek csak 2023-ban készülhetnek el, míg a teljes beruházás befejezése, 2025-re várható, tehát, ha el is indul egy folyamat, az maximum a mostani egyetemistáknak lehet jó hír, mivel ahhoz, hogy ott magasan kvalifikált munkavállalók dolgozzanak, még cirka három évet kell várni.

Támogatott projektösszefogás

Az alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és az Adria régió vezetője, Kemler András, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért és a telephely működéséért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke.

Balaicz Zoltán polgármester így fogalmazott:

"A cég 11,4 millió euró ráfordítással kutatás-fejlesztési központot hoz létre, ahol elektromos és önvezető járművekhez fejlesztenek majd egyebek mellett vezérlő rendszereket és elektromos motorokat. A kormány 1,2 milliárd forint támogatást biztosított a beruházáshoz. A cég fókuszában a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztések és tesztelések állnak majd. Ezek közé tartozik a radar- és kameraalapú rendszerek kivitelezése vagy a LIDAR elvén működő távolságmeghatározás, amely lézeralapú távérzékelésre szolgál. Az itt dolgozó szakemberek munkájuk során részt vesznek majd az autóipari elektronika, a vezetéstámogató rendszerek, a műszerfalak, a kormányvezérlő rendszerek, az elektromos motorok, valamint az ABS rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.

A központ a tesztpálya melletti 10 ezer négyzetméteres telken épül meg. Készül egy 2000 négyzetméteres irodaépület, továbbá kialakítanak egy nyolc tesztautó-szerelő állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel felszerelt 1500 négyzetméteres csarnokot is, amely alkalmas lesz a belső égésű, valamint az elektromos motorral felszerelt autók tesztelésére is. A tervek szerint az épületeket 2023 végén adják át, a teljes beruházás pedig 2025-ben készül el.A beruházás 200 új munkahelyet teremt Zalaegerszegen, amely csupa magasan kvalifikált, mérnöki, kutatói munkakör lesz. Céljuk, hogy minél több, zalaegerszegi egyetemi hallgatóval szeretnék megismertetni a modern ipari környezetet és tevékenységeket. Az ünnepségen aláírták a győri Széchenyi István Egyetem és a Bosch csoport együttműködési szándéknyilatkozatát, ezzel is szorosabbra fűzve az ipar és az egyetemi szektor kapcsolatát" -olvasható  Balaicz Zoltán polgármester Facebook-oldalán.

Munkahelyteremtés

A polgármester már több mint ezer munkahely lehetőségre számít a tesztpályán, de ez a szám még nőhet, mivel jelenleg is folytat a város tárgyalásokat potenciális cégekkel, a tesztpálya melletti területre való letelepedésről.

Mint kifejtette: "A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya melletti területeken, annak vonzó hatása miatt: Jó ütemben épül a Rheinmetall gyár (60 milliárdos beruházás, 30 ezer négyzetméteres csarnok, 500 új munkahely). Befejezéséhez közeledik az AVL kutató-fejlesztő központjának építése (2,5 milliárdos beruházás, 150 új munkahely). A TÜV Rheinland néhány hónappal ezelőtt adta ki közleményét leendő fejlesztéséről (15 milliárdos beruházás, 50 új munkahely). Bázist alakít ki a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. (5 milliárdos beruházás, 50 új munkahely, alapkőletétel idén)-írta Facebook oldalán.

Egyetemistáknak is jó lesz

Vigh László úgy érzi, azzal, hogy elkészült a Széchenyi István Egyetem inkubációs-, és szállásépülete a ZalaZone Tudományos és Innovációs parkban,összetalálkozik majd az elméleti tudás és a gyakorlat: "A gazdaság és a felsőoktatás kapcsolódására pedig jó példa a Bosch és a Széchenyi István Egyetem közötti együttműködés. Így csatlakozik egymáshoz a Győrben felhalmozott elméleti tudás és a Zalaegerszegen rendelkezésre álló gyakorlati infrastruktúra"-olvasható Facebook oldalán.

A központ a tesztpálya melletti 10 ezer négyzetméteres telken épül meg.

A központ a tesztpálya melletti 10 ezer négyzetméteres telken épül meg.

Az aláírók voltak: Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, valamint Kemler András, a Robert Bosch műszaki területekért és telephely működéséért felelős ügyvezető igazgató.

Az aláírók voltak: Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, valamint Kemler András, a Robert Bosch műszaki területekért és telephely működéséért felelős ügyvezető igazgató.

A Bosch beruházás elindult az alapkőletétellel, 200 új munkahelyet teremtve.

A Bosch beruházás elindult az alapkőletétellel, 200 új munkahelyet teremtve.

Az alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotók forrása: Képgaléria: https://zalaegerszeg.hu/.../Leraktak_a_Bosch...