2024.04.16., kedd - Csongor
Zalaegerszeg: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Jaksity György: A kijózanodás évei következnek a gazdaságban

frisshirek.hu | 2022. szeptember 26. - 15:00
Jaksity György: A kijózanodás évei következnek a gazdaságban
„Az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza. Ez az abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája” – így látja a helyzetet Jaksity György közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója.

Jaksity György közgazdász a Szabad Európának adott interjúban beszélt a hazai és európai gazdasági helyzetről is. Az írást a telex.hu szemlézte. 

Véleménye szerint hazánk van szinte a legrosszabb helyzetben Európában, de az OECD-országok között is. Ezt a mai helyzetet nem hasonlítaná össze a 2008-2009-es válsággal, hiszen ott a gazdaság a fellendülés pályájára nem tudott visszaállni. „Az elmúlt két évben volt egy lassulás, de már újra növekszik. Vajon mindig ki tudjuk nőni ezeket a problémákat az adósság növelésével, fiskális és monetáris enyhítéssel? Valószínűleg nem.”

Úgy értékeli a rendszer működését, hogy valami nem stimmel, „recesszióba kell taszítani a gazdaságokat ahhoz, hogy egyáltalán megközelítsük felülről az inflációs célt. (…) Ha gyakorlatilag egy teljes eszköztárral felfegyverzett gazdaságpolitika fiskális, monetáris és egyéb eszközökkel nem tudja az egyik évtizedben alulról elérni, majd a következő évtizedben felülről elérni ezt a célt, akkor lehet, hogy más célt kell megjelölni, vagy más eszközrendszert kell rendelni hozzá.”

Hozzátette, Magyarország van az Európai Unió országai közül egyik legmélyebben integrálva az európai gazdaságba. „Elsősorban a külkereskedelme, de legalább ennyire a pénzügyi és tőkefolyamatok, nem utolsósorban a kapott támogatások miatt. Ami Európának jó, arról mondhatjuk, hogy nekünk is jó. Ami Európának rossz, az nekünk is rossz. Nincs önálló modell vagy önálló magyar praxis. Európának pedig létszükségleti kérdés, hogy a globalizáció – ha meg is állt a folyamata – ne forduljon vissza. Az unió gazdasága – hazánkhoz hasonlóan – nagyon nyitott szerkezetű. Emiatt most hatalmas folyófizetésimérleg-hiányokat produkál.”

Az orosz energiabehozataltól Magyarország függ a legjobban.
Szerinte még mindig nem a valós számokat látjuk, ezek az adatok csak később fognak megjelenni. Most még csak azt mutatják a kimutatások, hogy az első félévben „Európa egyik legjobb gazdasági növekedését produkáltuk, de ehhez kétezer milliárd forintot szét kellett dobni, amit most szív vissza a kormány különböző módszerekkel. Egyrészt adókkal, másrészt az energiaár-támogatások részbeni visszavonásával.”


Az ársapkák, lakosságvédelmi intézkedések fenntarthatatlanok, bár év végéig meghosszabbították, de végleg nem fenntarthatóak, lassan a megszüntetésüket kell bevezetni.

Európa legmagasabb inflációja máris hazánkat sújtja. 

Az infláció a vásárlóerő csökkenésével fog szép lassan elindulni visszafelé, hiszen az emberek pénzük legnagyobb részét a rezsire kénytelenek költeni, így kevesebb jut más termékekre. Ha majd az energiaárak is csökkennek, csakis akkor tér vissza az infláció arra a szintre, ahol valamikor a 2010-es évek elején volt. De ez hosszú éveket fog igénybe venni. 

A közgazdász figyelmeztetett arra, hogy

„attól, mert ársapka van az egyéni felhasználóknak, az országnak még ki kell fizetnie a teljes gázárat. Minden ellenkező állítással szemben mi ugyanúgy piaci árat fizetünk az orosz földgázért, mint bárki más Európában. Ez a számla felment havi egymilliárd euró fölé.”

Jaksity megemlítette azt is, hogy ez a gazdasági visszaesés nem lesz megúszható elbocsájtások nélkül, hiszen a magyar devizatartalék szinte a háromhavi import alá esett vissza.

Ez az abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája

- figyelmeztetett.

Az uniós forrásokra minden eddiginél nagyobb szükségünk van a kritikus devizahelyzet miatt. „Egyszerűen devizára van szükségünk. Ez mindent felülír. Ez mindaddig így lesz, amíg ilyen energiaszámlát kell fizetnünk, és deficites a fizetési mérlegünk, és biztos, hogy nem hetek vagy hónapok alatt fog visszatérni a normális kerékvágásba.”

Ha én ápolnék ilyen jó viszont az oroszokkal, mint vezetőink, én

"biztos, hogy megkérném az ottani elvtársakat, hogy adjanak valamilyen halasztási lehetőséget, mert kifogyóban van a devizakészletünk. Lehet, hogy működik, és tudunk valami kedvezményt kapni, de az biztos, hogy a végén drágább lesz, mint bármi, ami eszünkbe jut. Hogy pénzben mérik ezt a drágaságot, vagy valamilyen geopolitikai elköteleződésben, azt nem tudjuk. Az biztos, hogy senki semmit nem fog ingyen adni, sem nekünk, sem másnak. Nem tudom, hogy van-e halasztott fizetési lehetősége Magyarországnak vagy a közbeiktatott állami vállalatoknak. De ez lenne a legnyilvánvalóbb alternatíva. Ha sem ez, sem az nem működik, és tovább fogynak a tartalékaink, akkor jön az IMF.”

Jaksity megemlítette, hogy a tőzsde mozgását figyelve megállapítható, hogy a kijózanodás évei következnek a gazdaságban.