2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktor: "Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát" - összefoglaló videóval

frisshirek.hu, 2022. szeptember 26. - 17:45
Orbán Viktor: "Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát" - összefoglaló videóval
Ha csak szóban is, de durván egymásnak esett Orbán Viktor és az ellenzék a parlament őszi ülésszakának nyitónapján. A témák is erősek voltak: megélhetési válság, háború, EU-s szankciók, kormányzati intézkedések és ellenzéki javaslatok.

A Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik és a DK egyértelműen a háború és a szankciók oldalán áll, ez hiba, mert a háború és a szankciók rosszak, kérem, vizsgálják felül az álláspontjukat" – mondta Orbán Viktor a parlamenti idénynyitó szónoklatára érkezett ellenzéki felszólalásokra viszonválaszként.

Az energiaszankciókat nem szavazta meg, lengyel kérésre nem vétót emelt, csak kivételt kért, és kapott is - emlékeztetett Orbán Viktor. Az európai egységet sem akarta megbontani, ezért nem vétót emelt, csak kivételt kért - tette hozzá.

Jelezte, a rendszerhasználati díj azért magas most, mert ebből vezetik be a zöldenergiát.

"Hasonlóképpen az áfacsökkentés sem egy értelmes javaslat, ezeket a bevételeket a rezsicsökkentési alapban helyezzük el, és a családok rezsijét támogatjuk belőle" – mutatott rá a miniszterelnök.

Kiemelte, csakis olyan szektorokban vetettek ki extraprofitadót, ahol nagy számban vannak jelen külföldi szereplők.

"Önök azért szankciópártiak, azért támogatják a bevándorlást, a háborút, mert ezt kérik önöktől (...) aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát" – mondta Orbán, aki Kocsis Mátéra is utalt, hogy külföldi pénzt kaphatott Márki-Zayon keresztül az ellenzék a kampányához.

Orbán Viktor szerint példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy a teljes magyar baloldal kampányát külföldről, méghozzá bevallottan az Egyesült Államokból fizetik. Rögzítette: törvénytelen külföldi támogatást elfogadni a választási kampányhoz. Hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy a baloldal azért szankciópárti, azért támogatja a bevándorlást és a háborút, mert ezt kérik tőlük.

"Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát. Ezt a nótát hallgathattuk meg itt a mai napon"

- összegzett.

Arra is kitért: a szankciókat "nem egyszer s mindenkorra" szavazták meg, hanem minden hatodik hónapban döntenek ezek meghosszabbításáról, így nemzeti konzultáció ebben a témában nem időszerűtlen.
  
A vagyonadóról szóló javaslatot a kormány nem támogatja - közölte Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ahhoz egy teljes vagyonkataszter felállítására, az összes magyar vagyonának állami nyilvántartásba vétele lenne szükséges.

Nem támogatja a kormány romákat támogató programok leállítását sem - jelentette ki a miniszterelnök, azt ígérve, hogy folytatják a 300 legszegényebb falu támogatását finanszírozó programot, és "válság ide, válság oda" mindent megtesznek azért, hogy a magyar cigány közösség a középosztályosodás útján tovább haladhasson.

A kabinet foglalkozik Dunaújváros kérdésével, és a kormányfő reméli, hogy a napokban valamilyen segítséget nyújthatnak a kilábalás érdekében a városnak és rajta keresztül a vasműnek is.


Gyurcsány Ferenc felszólásában elmondta: "rongy emberekként lesz a nevük a törénelemkönyvekben". Meggyilkolt családok és gyerekek holttese fölött azt mondja a magyar kormány, hogy ne büntessük a gyilkost, Európában egyetlenként találkoznak és kezet fognak a gyilkosokkal, van rongy ember, vannak még rongyabbak, és van a legrongyabb ember - mondta a DK nevében Gyurcsány Ferenc, hozátéve:

a világ Ukrajna népével van, Önök meg Putyinnal, és Önök a végén a világ rongy embereinek sorába fognak tartozni, így jelölik majd a történelemkönyvekben".

Az LMP-s Ungár Péternek válaszolta, hogy az energiafüggetlenségért folytatott küzdelem első lépése volt 2010-ben, hogy nem adta át az ország a 25 százaléknyi Mol-részvényt Oroszországnak, illetve maradt magyar kézben a gáztárolói kapacitás is. Most nemzetközileg arra van szükség, hogy orosz–amerikai béketárgyalás zárja le a háborút, ennek előkészítése során Európának arra kell törekednie, hogy legyen hangja a tárgyalásokon.

A Jobbiknak elmondta, hogy ő nem bocsátkozik jóslatokba, csak Magyarország érdekeit védi.

A párbeszédes Szabó Tímea kérdésére megjegyezte, a katások számára adócsökkentés következett be, nem növelés.

"Ami pedig a béreket illeti, Gyurcsány Ferenc alatt az átlagbér alacsonyabb volt, mint a mi kormányunk alatt a minimálbér" – tette hozzá.

Kiemelte, a nyugdíjasoktól nem elvették a pénzt, hanem azt adták vissza, amit a Gyurcsány-kormány alatt elveszítettek a nyugdíjasok, és visszautasította azt is, hogy "osztogatnák" a pénzt, ezt a 25 év alattiak adómentességére válaszol mondta - foglalta össze a válaszokat az infostart.hu.

A hvg.hu pedig kigyűjtötte az adok-kapok legütősebb mondásait.

„A feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató kormányokat.” (Orbán Viktor miniszterelnök)

„A világ Ukrajna népével van, önök meg Putyinnal, és önök a végén a világ rongy embereinek sorába fognak tartozni.” (Gyurcsány Ferenc, DK)

„Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor.” (Orbán Viktor miniszterelnök)

„Mindenki hülye-e Vilniustól Szófiáig, vagy mindannyian abban a történelmi térben vannak, hogy azt gondolják: ha elindulnak az orosz tankok, az rossz.” (Ungár Péter, LMP)

„Szeretnék gratulálni a harmadik Gyurcsány-kormányhoz, bár ez csak árnyék, önök pedig rávetődtek.” (Kocsis Máté, Fidesz)

„Ön az összes szankciót megszavazta, ki kellene találni már valami mást.” (Lukács László György, Jobbik)

„Már a tűzifára is várólista van, nemcsak az egészségügyben.” (Szabó Tímea, Párbeszéd)
„Szánalmas kormányunk és kormányfőnk van: nagy száj és kis (...) tehetség.” (Gyurcsány Ferenc, DK)

„Ha 1956-ban élt volna, gondolom, azt tanácsolta volna a forradalmároknak, hogy tegyék le a fegyvert, ne provokálják az orosz medvét.” (Gelencsér Ferenc, Momentum)

„Önök a válság vámszedői, ezt csinálták a Covid alatt is.” (Kocsis Máté, Fidesz)

„Brüsszel a felelős, ezt felírtam magamnak.” (Simicskó István, KDNP)

Orbán Viktor reakcióját az ellenzéki véleményekre az RTL Klub figyelemmel kísérte, ebből vágott össze egy rövid részletet.

"A szankciókról a brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek. Az európai embereket nem kérdezte meg senki. Európában elsőként Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról - írta Facebook-oldalán Orbán Viktor. 

"Áprilisban még joggal gondoltuk azt, hogy bár magasabb energiaszint mellett, de tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is" írta Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök. Íme az ő összefoglalója a mai beszédről.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán