2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Zalaegerszeg: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Októberben Orbán Viktor - Olaf Scholz találkozó várható

frisshirek.hu | 2022. szeptember 26. - 16:00
Októberben Orbán Viktor -  Olaf Scholz találkozó várható
Tavaly decemberben lépett hivatalba a német kancellár, azóta várja a meghívót Orbán Viktor Berlinbe. A megbeszéléseken információink szerint várhatóan a magyar félnek érzékeny témák is szóba kerülnek majd. Még Szijjártó Péter külügyminiszter is keveset kommunikál német kollégájával.

Október elején (várhatóan október 10-én, hétfőn) Berlinbe utazik Orbán Viktor, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson Olaf Scholz német kancellárral – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa.

A megbeszélések fő témái a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén túl

  • a magyar jogállamiság kérdése,
  • az Ukrajnában zajló háború, és a
  • lehetséges további uniós szankciók lesznek.

Olaj Scholz tavaly decemberben foglalta el hivatalás, azóta nem került sor kétoldalú megbeszélésre a két kormányfő között. Egy gyors bemutatkozás volt még december 15-én Brüsszelben, az uniós csúcson. A most kiszivárgott megbeszélés épp emiatt fontos, hiszen a két ország között ennyire hűvös viszony még a múltban sem volt. 

Egyre több a másként látott ügy, ami miatt nyílt viták alakultak ki a német és magyar álláspontok eltérősége miatt. Februárban, a német–magyar barátsági szerződés aláírásának harmincadik évfordulóján is csak egy üzenetváltás történt, amelyben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „egy barátságban természetes, hogy vannak dolgok, melyekről másként gondolkozunk. Mindazonáltal készen állunk a következő három évtized közös munkájára is.”

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint a német kormánykoalíció legnagyobb pártjára, a szociáldemokrákra mindig is jellemző volt, hogy ügyeljenek, hogy akár az Orbán-kormányt érintő kritikáig a német ipari és gazdasági érdekeket ne sértsék. Egyben figyelniük kell arra is, hogy választóikban rendkívül negatív kép él Orbán Viktor kormányzásával kapcsolatban.

Az elemző szerint

„Orbán Viktor biztosan nem kerülheti el a magyar demokrácia helyzetéről szóló felvetéseket, és bizonyára világos törekvés lesz Scholz részéről, hogy elérjen legalább annyit, hogy a korrupció ne a rendszer működésének lényege legyen Magyarországon”

– mondta.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egyelőre nem erősítette meg a találkozást, annyit válaszolt a lap megkeresésére, hogy „a miniszterelnök nemzetközi programjairól a kellő időben tájékoztatjuk a szerkesztőségeket”.