2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Zalaegerszeg: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

700 ezer szavazót veszített a Fidesz, de így is fölényesen vezet

frisshirek.hu | 2022. szeptember 26. - 18:30
700 ezer szavazót veszített a Fidesz, de így is fölényesen vezet
A rendszerváltás óta eltelt több, mint három évtized legmagasabb párttámogatottságát érte el a Fidesz az idei választások után egy hónappal: a szavazásra jogosult népesség 46 százalékára, 3,7 millió választópolgárra számíthatott. Május óta viszont sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent. A Fidesz visszaeséséből az ellenzék lényegesen nem tudott profitálni, a pártnélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a politikától távolságot tartók csoportja - ez derül ki a Závecz Research szeptember 14-22 között készült felméréséből.

Május óta viszont sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék szavazna rá, ez kb. 3 millió támogatót jelent. Az ellenzék a lemorzsolódókból szinte semmit sem tudott magához átcsábítani, hanem a pártnélküliek lettek ennyivel többen, akik száma 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült - szemlézte a jelentést az atv.hu.

Az ellenzék legerősebb pártja volt és maradt a Demokratikus Koalíció, májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben.
A Mi Hazánk tovább erősödött, tavasszal 5 százalékos volt, ezúttal 6 százalékon áll.
A Momentum május óta tartja az 5,
az MSZP a 4 százalékot.
A Jobbik tábora 5-ről 4 százalékra csökkent.
Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyforma: 2-2 százalék.

A kutatást a ZRI Závecz Research Intézet szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végezte ezer fő bevonásával.  

A választásuk után sok új támogató csatlakozott a Fideszhez, de a nyáron még közel 4 milliót főt számláló tábor nem tudta megtartani a csatlakozókat, vagy a régiekből veszítettek, de elmondható, 700 ezren elpártoktak tőlük. 

A felmérés szerint a kormánypárttól elfordulók az átlagosnál jóval nagyobb arányban találhatók az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek körében: áprilisban még 50 százalékuk a Fidesz híve volt, jelenleg 34-35 százalékuk.

Ugyancsak jelentős visszaesés tapasztalható a kis-közepes városokban és a falvakban: a májusi 50 illetve 54 százalékos Fidesz-tábor 35 illetve 39 százalékosra csökkent.

Ezek az adatok azt feltételezik, hogy főleg főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki a kormány döntései.  

Májusban az alsó társadalmi osztályba tartozók 49 százaléka volt a Fidesz híve, ezúttal 34 százaléka. Hasonló mértékű a kormánypárt visszaesése az alsó középosztályban is: 48-ről 35 százalékra csökkent a tábor.

A diplomások, a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők, valamint magukat a felsőközép osztályba sorolók körében viszont nem csökkent a Fidesz tábora, igaz ezekben a csoportokban májusban az átlag alatti volt a támogatók aránya. 

A Fidesztől bár sokan eltávolodtak, de a maradók aktivitása magasabb. Ugyanez nem mondható el az ellenzékkel szimpatizálókra.  Ennek köszönhető, hogy a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában 52 százalékos aránnyal vezet a kormánypárt. A DK ebben a körben a második helyen áll 15, a Mi Hazánk a harmadikon 8 százalékkal. A Momentum 6 százalékos, az MSZP és a Jobbik 5-5, az LMP 3, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékos.

A közhangulat megítélése romlott, május elején még csak az embere 52 százaléka gondolta ezt, ez szeptemberre emelkedett 62 százalékra. A pozitív véleményt formálók pedig 41 százalékról 31 százalékra csökkentek.

Az ellenzéki szavazók véleménye az ország jelenlegi helyzetéről elég egyértelmű, mindegyik párt támogatóinak legalább 90 százaléka kedvezőtlen folyamatokat érzékel.