2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Vészhelyzet miatt kiadták a nemzetközi riasztást: baj van az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel

frisshirek.hu, 2022. szeptember 26. - 21:00
Vészhelyzet miatt kiadták a nemzetközi riasztást: baj van az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel
Csökkent a nyomás az Északi Áramlat-2 tengeri gázvezeték egyik szálában – közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

Vészhelyzet van az Északi Áramlat-2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van – közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint, vette észre az MTI.

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat-2 gázvezeték útvonalának. A dán hatóság azt tanácsolta a hajóknak, hogy öt mérföldre kerüljék el a helyszínt.

Az Északi Áramlat-2 egy dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással, s az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet. A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, ám a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget. A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani az alkalmazottjait.