2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij komolyan veszi Putyin fenyegetéseit

frisshirek.hu, 2022. szeptember 26. - 15:30
Zelenszkij komolyan veszi Putyin fenyegetéseit
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, nem gondolja, hogy az orosz államfő blöfföl, amikor azt mondja, Moszkva kész lenne nukleáris fegyvereket is bevetni Oroszország védelme érdekében. A NATO európai erőinek egykori főparancsnoka szerint ugyanakkor Ukrajnának és a világnak nem kell tartania nukleáris csapástól.

Vlagyimir Putyin a múlt hét folyamán egy televíziós nyilatkozatban jelentette ki, hogy Moszva minden lehetséges eszközt felhasználna Oroszország és népe védelme érdekében, amennyiben az állam területi integritását veszély fenyegetné.

Nézzék, lehet, hogy tegnap ez egy blöff volt csupán Putyintól. Ma azonban már ez lehet a realitás – mondta Zelenszkij a CBS Newsnak vasárnap, szemlézte azt a France24.com. Az ukrán elnök korábban a nukleáris zsarolás kategóriájába helyezte az ilyen irányú orosz kijelentéseket, melyek más orosz vezetők szájából is elhangzottak már.

James Stavridis, a NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka szerint ugyanakkor Putyin nem fog atomfegyvert bevetni Ukrajnában. A nyugalmazott tengernagy úgy véli, az orosz elnök az egész világot maga ellen fordítaná, ha atomfegyverhez nyúlna. Akkor Moszkva legfőbb szövetségeseit, Kínát és Iránt is elveszítené, teljesen elszigetelődne a nemzetközi színtéren, amit Vlagyimir Putyin nem vállal fel – osztotta meg gondolatait Stavridis a vezető amerikai politikai híroldallal, a thehill.com-mal.

A Kreml ma azt jelentette be, Moszkva szórványos kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverekre vonatkozó egyeztetések tekintetében. Az információcsere teszi lehetővé a két vezető nukleáris hatalom számára, hogy vázolják egymásnak nukleáris pozícióikat – írja a France24.com.

A kép illusztráció, forrása: unsplash.com