2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Euróban és dollárban is fizethető a helyi iparűzési adó

frisshirek.hu, 2022. szeptember 27. - 07:00
Euróban és dollárban is fizethető a helyi iparűzési adó
A magyar cégek már euróban vagy amerikai dollárban is teljesíthetik a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét. A kormányrendelet szerint majd a nemzeti bank váltja át forintra a devizás befizetéseket, és utalja át azonnal az önkormányzatoknak.

Január elsejétől a helyi iparűzési adóelőleget és adót euróban vagy amerikai dollárban is meg lehet fizetni, áll a szeptember 26-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A Telex által szemlézett rendelet azt írja, az illetékes önkormányzat vagy a különleges gazdasági övezetbe tartozó településnek az adózó euró vagy dollár devizanemben is átutalhatja az adóját.

Miután a Magyar Nemzeti Bankhoz befutott a pénz, azt a beérkezéskor érvényes árfolyamon átváltják, majd haladéktalanul továbbutalják az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

A Telex beszámolójában arra is emlékeztetett, hogy a kormány a háborús gazdasági helyzetre hivatkozva már augusztusban úgy döntött, hogy a társasági adó is fizethető euróban vagy amerikai dollárban. Az a változás nagy könnyebbséget hozhat jellemzően azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.

Illusztrációs fotó: Pixabay