2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A békéhez erő kell! - A Hősök terén megtekinthetik a honvédség új gépeit

frisshirek.hu | 2022. október 16. - 13:05
A békéhez erő kell! - A Hősök terén megtekinthetik a honvédség új gépeit
A budapesti Hősök terén lehet megnézni vasárnap a Magyar Honvédség új, lánctalpas, gyalogsági harcjárművét, a Rheinmetall által gyártott Lynx KF41-et és az “ARV Buffalo” harcjárművontatót.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a járműveket 8 és 16 óra között lehet megnézni, a katonai szolgálat iránt érdeklődők a kitelepülő toborzóponton kaphatnak információt.

Emlékeztettek: a Lynxet háromfős személyzet – járművezető, irányító, parancsnok – működteti. A járművet a hadszíntérnek és a várható feladatoknak megfelelően lehet átalakítani, legyen szó békefenntartásról, városi hadviselésről, aszimmetrikus műveletekről, vagy hagyományos – más gépesített egységekkel vívott – ütközetekről.

Hozzátették: a Hősök terén vasárnap megtekinthető lesz a Gidrán nevet viselő többfeladatú, de elsősorban támogató szerepkörben alkalmazandó, jó terepjáró képességű, páncélozott harcjármű is, továbbá két BTR páncélozott szállító harcjármű is.

A Lynx harcjárművek ünnepélyes átadása szombaton volt. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46 Lynx harcjárművet szállít a Rheinmetall a Magyar Honvédségnek, azután 2029-ig 172-t, amelyeket Magyarországon gyártanak majd - írja az MTI.

Ütőképes, elrettentő erejű hadsereg kell

A járműveket a Hősök teréről vasárnap 21 órakor szállítják Hódmezővásárhelyre a Dózsa György út-Kerepesi út-Veres Péter út-Szabadföldi út-3-as főút-M0-s autóút-M5-ös autópálya-M43-47-es út útvonalon - tették hozzá. A Magyar Honvédség azt kérte, hogy az érintett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

Arra kértek mindenkit, hogy a katonai szállítmány közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjen.

A Magyar Honvédség a jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát - fogalmaztak a tárca közleményében.