2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

A magyar nemzet katonanemzet - így éledt fel a katonaszellem a Hősök terén - képgaléria

frisshirek.hu | 2022. október 16. - 19:45
A magyar nemzet katonanemzet - így éledt fel a katonaszellem a Hősök terén - képgaléria
„Ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, a jövőben bizonyosan elbukik majd” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén.

A lánctalpas, páncélozott, 30 milliméteres gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjárművek, a Lynxeknek köszönhetően a magyar honvédség és a magyar védelmi ipar is erősödik; a magyarul hiúznak nevezett járművek egyikét vasárnap megtekinthették a fővárosban, a Hősök terén az érdeklődők.  

Vauver Viktor, a Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoki irodavezetője arra is kitért, hogy a most Budapesten kiállított Lynx még Németországban készült, a későbbiekben azonban a harcjármű gyártása már Magyarországon fog történni, Zalaegerszegen.


Vauver Viktor közölte, hogy a gyalogsági harcjárművet gyártó Rheinmetall 2023-ig 46 darab Lynxet szállít Magyarországra, ahol 2029-ig további 172 darabot gyártanak majd, mindezzel pedig magyar munkahelyeket teremtenek.

Kiemelte,

a honvédelmi alap segítségével még az infláció ellenére is "képesek leszünk a haderő fejlesztés folytatására".

Az érdeklődők a Lynx mellett találkozhattak például a török gyártású szállító járművel, a Gidránnal is.


Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kiállítást követően a Lynxet Hódmezővásárhelyre szállítják, ahol megkezdődik a járművet kezelő személyzet képzése német szakemberek segítségével.

A katonai szolgálat iránt érdeklődők a kitelepült toborzóponton kaphattak információt

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Gidrán többfeladatú, de elsősorban támogató szerepkörben alkalmazandó, jó terepjáró képességű, páncélozott harcjárműben a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd