2024.04.16., kedd - Csongor
Zalaegerszeg: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Beindulhat a tankbiznisz Zalaegerszegen

Kovács Tamara | 2022. október 17. - 12:33
Beindulhat a tankbiznisz Zalaegerszegen
Palkovics László meghívására Zalaegerszegen járt Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, melynek apropóján a ZalaZONE járműipari tesztpályát és a szomszédságában épülő Rheinmetall harcjárműgyárat látogatták meg.A cél, Magyarország regionális védelmi ipari központtá vállása a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is, az ágazat újjáépítésével járul hozzá a közös európai képességek fejlesztéséhez.

Magyarország regionális védelmi ipari központtá válhat a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is, az ágazat újjáépítésével járul hozzá a közös európai képességek fejlesztéséhez - írta a Technológiai és Ipari Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében, azzal kapcsolatban, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására vasárnap meglátogatta a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályát és a szomszédságában épülő harcjárműgyárat Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Azt írták, a magyar védelmi ipari stratégia alapvetései, hogy a high-tech szektor legalább 500 milliárdos éves forgalmat érjen el és jelentős innovációs képességgel rendelkezzen 2030-ban.

Ennek a törekvésnek a valóra váltását szolgálja az iparág meghatározó európai nagyvállalatával megkezdett széles körű együttműködés is.

Hozzátették: a Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában gyártó, tesztelő és fejlesztő bázis létesül Zalaegerszegen. A Lynx harckocsik gyártása 2023 elejével megkezdődhet, addigra a kapcsolódó off-road tesztkörnyezet minden eleme rendelkezésre áll majd a ZalaZONE területén. Közölték azt is, a kormány Európa legnagyobb, a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját hozta létre Zalaegerszegen.

A létesítmény környezetében folyamatosan bővülő ipari és innovációs ökoszisztéma épül ki élénk nemzetközi érdeklődést kiváltva, egyre gyarapodó védelmi ipari kapacitásokkal. Idézték Palkovics Lászlót, aki a találkozó kapcsán kifejtette: "az uniós tagállamoknak az ukrajnai háború védelmi kihívásaira is megfelelő válaszokat kell találniuk.

A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásával, az ellátásbiztonság garantálásával, benzinárstoppal és tűzifaprogrammal védi a családokat, de emellett minden eddiginél nagyobb erőforrást fordít a védelmi ipar megerősítésére".-írta az MTI.

"Orbán Viktor szombat délelőtt az önkéntes katonák eskütételén mondott beszédet, amelyben elsőként kiemelte, hogy több mint 250 katonai szolgálatot vállaló fiatal tett esküt.Mint arról a miniszterelnök beszélt, Magyarországot több oldalról is veszély fenyegeti, ezért nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket: "Keleten a háborúban dörögnek az ágyúk, nyugatról megszámlálhatatlan fegyver érkezik az ukrajnai frontra, délről pedig az illegális migránsok százezrei ostromolják az ország területét.Az országnak szüksége van hazáját szolgáló katonákra, és a világ minden fenyegetése ellen való hatékony, modern fegyverekre."-írta az Index.

Képek: Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-oldala.