2024.04.16., kedd - Csongor
Zalaegerszeg: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Mától kötelező a téli gumi Ausztriában

frisshirek.hu | 2022. november 01. - 14:00
Mától kötelező a téli gumi Ausztriában
November 1-től útviszonyoktól függően már kötelező a téli abroncs Ausztria útjain. Április 15-ig havas, vagy jeges útburkolat esetén kizárólag téli gumival felszerelt járművek vehetnek részt a forgalomban. Ennek elmulasztása magas bírságot vonhat maga után - írja az orf.at

November 1-től útviszonyoktól függően már kötelező a téli abroncs Ausztria útjain - hívta fel a figyelmet a vezess.hu. Április 15-ig havas, vagy jeges útburkolat esetén kizárólag téli gumival felszerelt járművek vehetnek részt a forgalomban. Ennek elmulasztása magas bírságot vonhat maga után - írja az orf.at

A személygépjárművek mellett a 3,5 tonna alatti kisteherautókra és a mopedautókra is vonatkozik az előírás. A gumiabroncsok profilvastagsága nem lehet 4 milliméter alatt.

A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható.

Ha nem tartják be az előírásokat, 50 eurós bírságra számíthatnak ellenőrzés során, de ha balesetet okoznak, akkor ez akár 5 ezer euró is lehet. 
A biztosítótársaságok pedig elállhatnak a kártérítéstől, ha valaki nem megfelelő gumiabroncsokkal balesetezik.

A BM Katasztrófavédelem pedig összegyűjtötte, hogy hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téli gumi és a hólánc használatára.

Érdemes végignézni, külföldre indulóknak kötelező olvasmány!