2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Visszaszámlálás:2023 januártól elindítja termelését a Rheinmetall Zalaegerszegen

Kovács Tamara | 2022. november 07. - 12:15
Visszaszámlálás:2023 januártól elindítja  termelését a Rheinmetall Zalaegerszegen
A Zala ZONE Járműipari Tesztpályán, alig két hónap múlva, jövő januártól már termelő 500 fős Rheinmetall gyár, a november 16-án felavatásra kerülő 150 fős AVL kutató-fejlesztő központ és a már épülő 200 fős Bosch kutató-fejlesztő központ, valamint az új irodaház, az egyetemi laborok és a Science Park épületei találhatók.

A ZalaZONE Park a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya melletti dinamikusan fejlődő ipari terület, frekventált elhelyezkedése kiváló helyszínt biztosít az iparban, járműiparban érdekelt szereplők számára. A park kifejezett fókuszterülete versenyképes környezet biztosítása a tesztelés, validáció illetve a modern technológiák és a kutatás-fejlesztés számára.

A 33 hektáron gyártó és tesztközpontot épített Rheinmetall zalaegerszegi modern gyártóüzemében, a legújabb járműalkatrészeket és generációkat fogja fejleszteni és gyártani.A Rheinmetall, mint technológiai és biztonsági rendszerszállító cég, a legmodernebb lánctalpas és kerekes járművek gyártásával, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával lett megbízva a Honvédelmi Minisztérium által.A cég fontos szerepet játszik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban, amely a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek teljes körű modernizációjára koncentrál. Magyarország az első NATO- és EU-tagállam, amely a német vállalat újonnan kifejlesztett Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműve mellett döntött. 

A Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetallal több mint 2 milliárd euró értékben kötött szerződést a lánctalpas járművek és a hozzájuk tartozó szolgáltatások beszerzéséről. A megrendelés 218 Lynx KF41 páncélozott gyalogsági harcjárművet és 9 „Bergepanzer 3 Büffel” típusú támogató járművet tartalmaz. Ezen kívül a megbízás további szolgáltatásokra is kiterjed, mint például szimulátorok, képzések és tréningek, valamint kezdeti pótalkatrész-ellátás és karbantartási szolgáltatások. A Lynx várhatóan évtizedes élettartama alatt a járművek üzemképességének fenntartásához pótalkatrészekre és karbantartási intézkedésekre lesz szükség.

A gyártás első fázisában Magyarország 46 Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet és kilenc „Bergepanzer 3 Büffel” típusú támogató járművet kap német gyártásból, amelyeknek szállítása 2023 elejére fejeződik be. A második fázisban a további 172 Lynx jármű gyártására már a magyarországi üzemben kerül sor egy belföldi partnercéggel közös vállalkozásban.

A Rheinmetall a napokban jelentette be, hogy a 4iG-vel közös vállalatot alapít Magyarországon.

Dőlni fog a pénz Zalaegerszegnek?

"Az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. Az iparűzési adó a gazdaság állapotának egyik legjobb fokmérője. 2014-ben 3,2 milliárd forint volt a város hely iparűzési adóbevétele, ami néhány év alatt 70 százalékkal (!) nőtt, 2023-ban már 5,4 milliárd forintra számítunk. 2022–2024 között további 2000 új munkahely jön létre, a tervezett beruházások összértéke 165 milliárd forint. Olyan gazdasági ökoszisztéma alakul ki Zalaegerszegen, melyben szorosan összefügg a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások"-olvasható Balaicz Zoltán polgármester Facebook-oldalán.

A hétvégén három miniszter tekintette meg a megyeszékhelyen zajló gazdaságfejlesztési projekteket az északi ipari parkban, amelyről itt írtunk.