2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Érkezik a magyar csodafegyver!

frisshirek.hu | 2022. november 16. - 10:00
Érkezik a magyar csodafegyver!
Magyarország a GDP 2 százalékát tervezi fordítani honvédelmi célokra, jelentette ki korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter. Ennek a vállalásnak az egyik gyümölcse az a harcijármű-beszerzés, amelynek első hírnökei már idén év végén megérkeznek hazánkba.

Az orosz-ukrán háború nemcsak, hogy haderőfejlesztésre ösztönözte a NATO keleti tagországait, köztük Magyarországot, hanem ez a szövetség prioritásává lépett elő. Magyarország 2026-ra azt vállalta, hogy egy nehéz, egy közepes és egy könnyű fegyverzetű lövészdandárt hoz létre, melyek közül a nehézdandár a NATO-val közös feladatokat látja el - írta meg az Index az Infostart részletes beszámolója alapján.

A vállalásoknak köszönhetően karácsonyra új gyalogsági harcjárművek érkeznek: a Hiúzok.

A Magyar Honvédség a haderőfejlesztésben a német mintát veszi alapul. Ez azt jelenti, hogy amíg nehézfegyverzetű egységek a gyalogos katonákat védetten szállítják a hadszíntérre, addig az úgynevezett „páncélgránátosok” fegyverzetükkel fedezik őket. A lánctalpas Hiúz a tatai nehézdandár alapjárműve, amelyet a német Rheinmetall cég gyárt és az újonnan épülő zalaegerszegi gyárban szerelik össze - amelyről a Frisshírek.hu-n is beszámoltunk.

Az Infostart összeállításából kiderül, hogy a Hiúz elődje a Puma volt, amelyet a 80-as években fejlesztettek ki a német haditechnika. A harci jármű azonban annyira drága lett, hogy olcsóbb eszközt kellett előállítaniuk. Ez lett a Hiúz, amely eredetileg a KF41-es Lynx névre hallgat.

A Magyar Honvédség már 2020-ban megállapodott a Rheinmetall német céggel 218 ilyen jármű beszerzéséről, amelyból 2023 végéig 46-ot hoz be a cég. A további 172 majd a zalaegerszegi gyárban fog elkészülni 2029-ig.

Többek között azért eshetett a magyar kormány választása a Hiúzra, mert komoly tűzerőt képvisel, mozgékony és úgynevezett moduláris felépítés. Ez a harci jármű multifunkciós, és tetszés szerint számos célra átalakítható, köztük parancsnoki, felderítő, sebesültszállító, légvédelmi/drónelhárító, páncéltörő rakétás és aknavetős feladatvégzésre is. A sokarcúságának köszönhetően gazdaságos is az üzemeltetésük és az alkatrészellátásuk.

A portál emlékeztetett, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban kijelentette:

Magyarország a GDP két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

A kiemelt kép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd