2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszerből vásárolt a kormány

frisshirek.hu | 2022. november 21. - 08:36
Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszerből vásárolt a kormány
A világ egyik legfejlettebb katonai, védelmi eszközrendszeréből fejleszt a kormány. Az izraeli Vaskupolánál működő radarrendszer érkezését a honvédelmi miniszter jelentette be.

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét - írta hétfői számában a kormánypárti Magyar Nemzet, amely írást az MTI szemlézett.

Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izraeli Iron Dome, Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik

- írta a lap. A vásárlást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be azt követően, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. A magyar honvédelmi miniszter az izraeli ELTA radarok kapcsán kiejelentette:

a két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll a védelemben is.

A magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számon tartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak, utalva arra, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti - írta a Magyar Nemzet.

A tizenegy ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradar beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég "aktív fázisvezérelt" (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le - olvasható a cikkben az MTI szemléje szerint.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Abir Szultan