2023.01.30., hétfő - Martina
Zalaegerszeg: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Tovább dagadt a sálbotrány: Ezen csak nevetni lehet vagy tudatos provokáció?

frisshirek.hu, 2022. november 22. - 20:07
Tovább dagadt a sálbotrány: Ezen csak nevetni lehet vagy tudatos provokáció?
A foci nem politika - mondja ezt az a miniszterelnök, aki egy stadiont építtetett a felcsúti kertje végébe.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A Frisshirek.hu is beszámolt róla, hogy nem ez az első eset, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarország képpel bőszíti fel szomszédainkat. Románia mellett Horvátország és Németország ingerküszöbét is elérte a mostani húzás.

Elfogadhatatlannak és a jelen valóságával homlokegyenest ellentétben állónak tartja Románia Orbán Viktor gesztusát, vagyis hogy a miniszterelnök egy Nagy-Magyarország sziluettjével hímzett szurkolói sálat viselt, amikor vasárnap este búcsúmeccse után találkozott a 109-szeres magyar válogatott balszélsővel, Dzsudzsák Balázzsal – írta meg a Népszava a román Külügyminisztérium hétfő esti közleményét.

Az Index idézte a horvát miniszterelnököt is a témában:

Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.

De kommentálta a sál-gate-t egy német zöldpárti politikus is, Daniel Freund, amit a Mandiner szúrt ki:

Magyarország miniszterelnöke – Nagy-Magyarország térképével ellátott sálat visel. Milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédai számára.

Az osztrák külügyminisztérium is reagált arra a Politiconak, szúrta ki a telex.hu. Az osztrákok azt mondták,

„Gyors pillantást vetettünk a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni.”

Hozzátették:

„Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat is.”

Berendelik a kijevi magyar nagykövetet tiltakozásul,

amiért Orbán Viktor nagy-magyarországos sálat viselt, közölte az ukrán külügyminisztérium. 


„A revizionista gondolatok népszerűsítése nem segíti az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztését, és nincs összhangban az európai politika alapelveivel”

- mondta az ukrán külügyi szóvivő.

Az ukrán kormány bocsánatkérést vár, és szeretné, ha Magyarország világossá tenné, hogy nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben.

Orbán Viktor minderre azt írta egy újabb posztban:

„A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Undorítónak nevezte Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

Undorító és visszataszító – kommentálta a Facebookon Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter Orbán Viktor nagy-magyarországos sálát.

A szlovák miniszter szerint a két ország kapcsolatában nincs helye az irredentizmusnak és a revizinonizmusnak.

„1939-ben láttuk, hova vezetnek az efféle érzelmek, és napjainkban is látjuk Ukrajnában az orosz agressziót"

– írta Facebook-oldalán Káčer, megemlítve dédnagymamáját, aki szerinte azt mondogatta neki, hogy

„Tudod Rastik, szlovák vagyok, de egyben büszke magyar is.”

A miniszter egy vélhetően erőteljes kifejezéssel azt írja, hogy „Hnus a humus.” Ezt a kifejezést a legtöbb fordítóprogram és a szlovákiai magyar sajtó is ″Undor(ító) és humusz”-nak értelmezi, de ennél feltehetően élesebb ez a megnyilvánulás, annál is inkább, mivel Káčer maga is azt írja, hogy „Lehet, hogy nem épp diplomatikus ez a kifejezés, de az is számít azért" (utóbbi szavakat ráadásul magyarul írta) - írja a hvg.hu.