2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Zalaegerszeg: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Gulyás Gergely miniszter is részt vett a zalaegerszegi református templom avatásán

Kovács Tamara | 2022. november 28. - 11:15
Gulyás Gergely miniszter is részt vett a zalaegerszegi református templom avatásán
A vasárnapi avatási ceremónián és istentiszteleten ott volt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester, Dr. Sifter Rózsa főispán, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Fekete Károly református lelkész, Koncz János főgondnok és Hodánics Péter lelkész. Mindannyian aláírták az idei felújítás során egy, az 1943-ból származó időkapszulából előkerült dokumentumot.

A november 27-ei istentiszteleten többek között igét hirdetett Dr. Fekete Károly püspök, köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. 

Az erdélyi építészeti hagyományait is tükröző református templom tervei 1937-ben készültek el Szeghalmy Bálint által, majd az épületet 1942-ben avatták fel. Érdekesség, festett üvegablakait a háború idején – hogy védjék őket – eltávolították, s csak a 20. század utolsó évtizedében helyezték vissza Zsellér Imre festőművész történelmi családok címereit ábrázoló festményeit. Virágos cserépkályháját Németh Gábor kályhásmester készítette.

Azok az emberek, akik templomot, gyülekezetet, ezzel együtt értékteremtő közösséget építenek, az országot gyarapítják

- ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta vasárnap Zalaegerszegen, az állami és önkormányzati ráfordítással felújított református templom avatóján.

Miniszter úr utalt arra is, hogy saját közösségének házát felújítani képes református gyülekezet van Zalaegerszegen, amely ennyi esztendő után is meg tudja tölteni a templomot, és a saját gyökereit és hagyományait ápolni és továbbadni a következő nemzedékeknek - olvasható Vigh László Facebook-oldalán.


Fotók: Vigh László Facebook-oldala, Zalaegerszegi Református Egyházközösség Facebook-oldala