2023.01.30., hétfő - Martina
Zalaegerszeg: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Időjósok szavához és a pénztárca vastagságához igazítjuk a gumicserét

Fodor Orsolya, 2022. november 30. - 19:22
Időjósok szavához és a pénztárca vastagságához igazítjuk a gumicserét
Még most is bőven akadnak olyan autótulajdonosok, akik nem cserélték le a gépkocsijukon a nyári abroncsot télire.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Salgótarjánban a Bátonyguminál jelenleg 2-3 napos határidővel tudnak időpontot adni a szakemberek garnitúracserére, de egy-két héttel ezelőtt még többszöröse volt a várakozási idő a mostaninak. A cégnél megfigyelték, hogy az időjárás-előrejelzés nagyban befolyásolja, ki mikor dönt úgy, hogy ideje átváltani a téli gumira.

Balya Marcell műhelyvezető elmondása szerint a nehéz gazdasági helyzet azt eredményezte, hogy sokan eltolták a gumicserét későbbre, és közel tíz százalékkal kevesebben jelentkeztek be a műhelyükbe, mint egy évvel ezelőtt.

– Leginkább a cégek azok, akik időben kérték a járműveiken az abroncsváltást, amit a személygépkocsi-tulajdonosok későbbre halasztottak. Érdemes tudni, hogy a téli gumikban van egy olyan anyag, ami abban segít, hogy a hidegben is megfelelően lágy maradhasson a szerkezet. Emiatt biztonságosabb és vezethetőbb lesz a jármű a mínuszokban, csökken a fékút és kisebb lesz az esély a megcsúszásra – fogalmazott a műhelyvezető.

Mint mondta, egy baleset esetén a biztosító is figyelheti azt, hogy az évszakhoz megfelelő abroncs van-e felszerelve az autóra. 

Az utóbbi hónapokban Balya Marcell tapasztalata szerint új gumit hozzávetőleg negyven százalékkal kevesebben vásároltak a cégnél, mint korábban. Azt még nem vették észre a műhely munkatársai, hogy a kuncsaftok által használt abroncsok öregek lennének, de a szakember szerint hamarosan számítani lehet erre a helyzetre is, ha a mindent érintő áremelkedés folytatódik. 

Fotó: Fodor Orsolya