2024.02.23., péntek - Alfréd
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

112 millióból újult meg a zalaegerszegi Püspöki Grácián utca

Kovács Tamara | 2022. december 01. - 15:04
112 millióból újult meg a zalaegerszegi Püspöki Grácián utca
2022. augusztus és november között készült el a zalaegerszegi Püspöki Grácián utcában a burkolat teljes felújítása, két ütemben. A városvezetés az utóbbi években kiemelten figyel arra, hogy a közműfelújítások után következzen csak az aszfaltozás. Az első ütem zárásaként csak ideiglenes aszfaltot kapott az utca. Az elmúlt hónapokban a végleges burkolat is elkészült.

A mostani munkálatok előtt első ütemben, önkormányzati saját forrásból a közműveket is sikerült rendbe tenni. A 31 millió forint értékű beruházás során 2021-ben 340 méteren gerincvezeték-csere, 130 méteren 16 ivóvízbekötés, 90 méteren pedig szennyvíz-rákötés történt aknacserével együtt - írta közösségi média posztjában Balaicz Zoltán, polgármester.

A felújítás a Gárdonyi Géza utca és a Dózsa György utca közötti teljes szakaszt érintette, méghozzá faltól falig. Az útburkolat mellett a járdák is megújultak. A csapadékvizek elvezetése érdekében a meglévő balesetveszélyes kétoldali folyóka 282 méter hosszúságban, valamint a 13 db víznyelőakna átépítésre került, a lakóingatlanok összesen 24 db ereszkifolyóját a csapadékvíz elvezető rendszerbe bekötötték, helyenként a járdaburkolatban 181 méter segéd gerincvezeték  építésével.

A kisvárosias utcakép megtartására, mindkét oldalon, ahol az adottságok engedték, a zöld sávokba 19 db „Magnólia” típusú alacsony növésű fák lettek elültetve. A mostani beruházás az összes ismertetett műszaki tartalommal együtt 81 millió forintos ráfordítással valósult meg a Kovács Károly Városépítő Program keretében, állami-kormányzati támogatásból. Eddig tehát 31 és 81 millió forintot, mindösszesen 112 millió forintot sikerült az utca teljes megújulására irányítani.

Még idén újabb fejlesztés is indul a Dózsa György utcától az Arany János utcáig, hiszen 77,5 millió forintos beruházással, KEHOP pályázati keretből elkezdődik a szennyvíz és ivóvíz beruházás újabb üteme.