2023.01.30., hétfő - Martina
Zalaegerszeg: -4o - -4o
Az ország 19 megyéjében

Elég volt! Néma tiltakozásra hívnak mindenkit ma este 6-ra a zalaegerszegi Dísz térre

Kovács Tamara, 2022. december 01. - 15:54
Elég volt! Néma tiltakozásra hívnak mindenkit ma este 6-ra a zalaegerszegi Dísz térre
"Néma tiltakozásra hívunk benneteket 2022. december 1-jén 18 órára a zalaegerszegi Dísz térre! Fejezzük ki szolidaritásunkat az elbocsátott budapesti kollégákkal és tiltakozzunk az ellen, hogy az oktatás problémáinak megoldása és a tárgyalások helyett a kormány erőszakot alkalmaz az oktatás résztvevőivel szemben!Tanárok nélkül nincs jövő!Hozzatok magatokkal mécsest, gyertyát és méltósággal fejezzük ki tiltakozásunkat!"-olvasható a mai felhívásban. Ugyanakkor nemcsak Zalaegerszegen, de Keszthelyen, Nagykanizsán is összefogott a pedagógustársadalom.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Törley Katalin Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel

„Sokkal-sokkal dühösebb vagyok, mint két hónappal ezelőtt” – kezdte beszédét Törley Katalin, októberben elbocsájtott tanár, aki egykor a Kölcsey Gimnáziumban tanított. Ezután felolvasta a Belügyminisztérium ma megjelent közleményét a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat.

A KORMÁNY EGYMILLIÓ GYEREKEN AKAR BOSSZÚT ÁLLNI?

– tette fel a kérdést Törley. Majd felsorolta, hogy ma kiket rúgtak ki, akik között van végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár is. Véleménye szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: Törley szerint jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. Beszéde végén Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel - írta meg a Frisshirek.hu a tegnapi diáktüntetésről szóló tudósításában.

Elég volt a tanárok megfélemlítéséből! Szolidaritás, oktatás, jövő!

- írták a közösségi oldalakra feltöltött csoportfotóik mellé.
Miután szerdán a Belügyminisztérium bejelentette, hogy nyolc tanárt rúgnak ki a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt, csütörtökön újabb engedetlenségi hullám indult. A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán folyamatosan osztják meg az információkat a csatlakozó intézményekről, tanárokról, és a szolidaritást vállaló diákokról. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felháborítónak tartja , hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs.

"Hogy kell tanárnak lenni ma? Mit kell tennünk, hogy a még mindig többségben lévő, megfélemlített, mélyen hallgató vagy csak tanári szobák rejtekén elégedetlenkedő kollégákat is kiállásra késztessük? Hogy kell reagálni a társadalom jelentős részének elszomorító reakcióira? Mit mondjunk még azoknak, akik unják a témát, akik szerint már megint lébecolunk tanítás helyett? Akik közlik, hogy nemcsak belőlünk áll az ország, hogy hiszen másnak is rossz, hogy magunk elé toljuk a gyerekeket, csak magunkért küzdünk, és a tanár nem azért tanár, hogy megéljen, hisz a hivatástudat egykor az ő tanárainak is elég volt?"
- olvasható többek között egy zalaegerszegi pedagógus közösségi oldalán.
Zalában is egyre több oktatási intézmény csatlakozik. Nagykanizsán például a Péterfy Sándor Általános Iskola, Dr. Mező Ferenc Gimnázium posztoltak közös fotót.
Zalaegerszeg szolidaritási Dísz tér esemény forrása: Facebook

Facebook:Péterfy Sándor Általános Iskola Nagykanizsa Facebook-oldal

Facebook: Dr. Mező Ferenc Gimnázium Nagykanizsa Facebook-oldala