2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Zalaegerszeg: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kihirdette a szociális törvény módosítását Novák Katalin

frisshirek.hu | 2022. december 01. - 09:35
Kihirdette a szociális törvény módosítását Novák Katalin
A köztársasági elnök nem sokat törődött a tiltakozásokkal: aláírta és ki is hirdette a törvényt.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viselő, rengeteg témáról szóló salátatörvény, amelynek alapján az állam részben kivonul a szociális ellátásból – írta meg a hvg.hu.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a szociális törvénynek ebbe a tervezetbe rejtett módosítása nagy tiltakozást váltott ki. Sokan kérték Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy vétózza meg. Harminchárom szervezet például közös közleményben jelezte, hogy alkotmányellenes a módosítás, de a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is nyílt levélben fordult az államfőhöz, hogy ne írja alá a szociális törvényt.

A hivatalos lap szerda esti számából kiderült:

hiábavaló volt a kérés, az államfő kihirdette a törvényt.

A szokással ellentétben közleményt se tett közzé erről, amelyben megmagyarázta volna, miért nem hallgatott a tiltakozókra.

A kormány ugyanakkor rendeletet hozott „a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről”.

A hvg.hu cikke szerint ennek az a lényege, hogy a háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől.

Magyarán:

az előírásoknak kevésbé megfelelő körülmények között is működhetnek.

Például a fenntartó az erre a célra korábban nem szolgáló épületet, épületrészt vonhat be a szolgáltatásba, több ingatlanban nyújtott szolgáltatás esetén azokat a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett szolgáltatás helyéül szolgáló egyik épületben vonhatja össze, szolgáltatását a más fenntartó szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett, azonos szolgáltatása helyéül szolgáló épületében nyújthatja.

Igaz, mindennek feltétele a rendelet szerint, hogy ez csak „az ellátottak emberi méltóságának és törvényben biztosított jogainak sérelme nélkül” történhet.

Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök. MTI/Bruzák Noémi