2023.01.30., hétfő - Martina
Zalaegerszeg: -4o - -4o
Az ország 19 megyéjében

A texasi iskolai tömeggyilkosság túlélői és áldozatainak hozzátartozói 27 milliárd dollárra perelik a hatóságokat

frisshirek.hu, 2022. december 03. - 20:04
A texasi iskolai tömeggyilkosság túlélői és áldozatainak hozzátartozói 27 milliárd dollárra perelik a hatóságokat
Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi lőfegyveres tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói, illetve a túlélők - derül ki a bírósághoz még kedden benyújtott keresetből.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A keresetben a tetemes kártérítési igényt az illetékes hatóságok késlekedésével, a támadóval szembeni megkésett szembeszállással indokolják. A periratban felelősként nevezik meg a helyi és az állami rendőrséget, Uvalde város vezetését, valamint az iskolai és egyéb biztonsági szerveket.

A beadvány szerint az illetékesek nem az előírásoknak megfelelően cselekedtek, amikor több mint egy órát vártak azzal, hogy beavatkozzanak és szembeszálljanak a támadóval, aki - miután berontott az épületbe, és halomra lőtt gyerekeket - bezárkózott egy osztályterembe. A pert iskolai alkalmazottak és olyan tanulók szülei indították, akik ebben az osztályteremben voltak vele.

Az áldozatok hozzátartozóinak és túlélőknek egy másik csoportja hatmilliárd dollárra perelte be azt a céget, amely a támadáshoz használt fegyvert, egy félautomata karabélyt gyártotta, valamint az üzletet, ahol a tettes megvásárolta azt.

Az egyik áldozat édesanyja külön pert indított a támadásra való lassú hatósági reagálás miatt.

A perben megnevezett alperesek péntekig nem reagáltak.

A Texas állambeli Uvalde városának Robb általános iskolájába 2022. május 24-én rontott be egy 18 éves fiú, és 19 gyereket, illetve két tanárt gyilkolt meg. A támadót, Salvador Ramost, az iskola korábbi diákját a hatósági beavatkozás során lelőtték. Az Uvaldében történt incidens az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lőfegyveres gyilkossága volt.

fotó: Jaydien Canizales, az egyik túlélő diák meglátogatja az iskolatársai, és barátai emlékhelyét / Amanda Henderson Facebook-oldala