2023.01.30., hétfő - Martina
Zalaegerszeg: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Egyre több szakmai szervezet követeli az oktatáspolitika megváltoztatását

frisshirek.hu, 2022. december 03. - 15:31
Egyre több szakmai szervezet követeli az oktatáspolitika megváltoztatását
Újabb szakmai szervezetek álltak ki a héten a Belügyminisztérium által elbocsátott tanárok mellett, és az közoktatásban dolgozók követelései mellett. Pénteken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara oktatóinak szolidaritási nyilatkozatát tette közé a PDSZ. Szombaton pedig a a Magyartanárok Egyesülete adott ki az ügyben állásfoglalást, utóbbiról a Magyar Hang írt először.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyartanárok Egyesülete szombaton adott ki az ügyben állásfoglalást.

A Magyartanárok Egyesülete a leghatározottabban kiáll megfenyegetett, emberi-szakmai felelősségtudatukban megkérdőjelezett tanártársaink mellett. Tűrhetetlennek tartjuk, hogy kollégáinkat meg akarják fosztani a közéleti véleménynyilvánításnak és érdekeik megvédésének jogától. Elfogadhatatlan, hogy fenyegetik az alaptörvény-ellenes sztrájkrendelet miatt polgári elégedetlenségre kényszerülő, évtizedek óta a pályán kitartó tanárokat éppúgy, mint a napi megélhetést sem biztosító fizetés ellenére mégis ezt a pályát választó fiatalokat

-olvasható a közösségi oldalukra feltett közleményben.

Az egyesület követeli, hogy a közoktatás irányítói azonnal vonják vissza ezeket az intézkedéseket, és kezdjenek közvetlen és érdemi párbeszédet a magyar közoktatás helyzetéről a további károkozás megelőzése érdekében. 

A PFSZ péntek éjjel tett közé Facebook-oldalán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara oktatóinak szolidaritási nyilatkozatát. Mint írják,

magánemberekként, mégis közösen nyilvánosan is szolidaritást vállalunk a közoktatásban dolgozó kollégáinkkal. Támogatjuk követeléseiket, amelyek teljesítését elengedhetetlennek érezzük ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, eredményes munkát végezzenek és megszűnjön elvándorlásuk a tanári pályáról.

A közleményben leírják, hogy ők is érzékelik a tudás devalválódását, amin az utóbbi idők oktatáspolitikai átalakításai semmit sem javítottak. Hozzáteszik, hogy a természettudományos tanárképzésben meglévő hiány orvoslása csak hosszútávon lehetséges. Ma már nemcsak tanárhiány van, hanem maguk az egyes a pedagógus szakképzések vannak veszélyben, fenyegeti őket a megszűnés. 

Csatlakozva a pedagógustársadalomhoz, mi is követeljük a kormányzati nézőpontváltást, az önálló oktatási minisztérium felállítását – valamint a felsőoktatás hangsúlyosabb képviseletét is

- írják.

 

A Tanítanék Mozgalom szombat délután 17.00-ra a Belügyminisztérium elé szervez tüntetést.

fotó: PDSZ