2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Hatósági áras benzinnel csalt egy kutas százezreket

frisshirek.hu | 2022. december 06. - 16:30
Hatósági áras benzinnel csalt egy kutas százezreket
Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt - tudatta a NAV közleményben kedden.

Az MTI által szemlézett közleményben ismertették az eljárás adatait, amely szerint napi rendszerességgel, nyitvatartási időn kívül, hatósági áron szolgált ki egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetője egy céget, amely nem jogosult a kedvezményes beszerzésre.

Az adóelkerülő vevő ezerliteres, úgynevezett IBC-tartályokba tankolt, közvetlenül a kútfejről.

A kutas még arra is odafigyelt, hogy az üzemanyagtartályok űrmérete szerint, részletekben töltse és papírozza le a tankolást.

Az eladó minden megtöltött tartály után 30 ezer forint kenőpénzt fogadott el.

Az üzemanyag értékesítésére vonatkozó jogszabályok megszegésével az eladó több mint 9 ezer liter üzemanyagot adott el piaci ár helyett hatósági áron.

Csaknem 600 ezer forint áfát csalt el így a kutas, miközben cége 2,6 millió forint bevételtől esett el.

A hatósági áras üzemanyag illegális megcsapolására ráállt benzinkutat teljes ellenőrzés alá vonta a NAV. A kút üzemeltetőjét és egyik vevőjét gyanúsítottként hallgatták ki, majd a kutast őrizetbe vették. A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított férfi akár tíz év szabadságvesztésre is számíthat - zárta közleményét a NAV.