2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics Tibor ma a kereszténydemokráciáról híres fideszes központi város szintjére emelte Zalaegerszeget, a Mindszentyneum eszméjét dicsőítve

Kovács Tamara | 2022. december 16. - 20:33
Navracsics Tibor ma a kereszténydemokráciáról híres fideszes központi város szintjére emelte Zalaegerszeget, a Mindszentyneum eszméjét dicsőítve

Zalaegerszeg jól megvolt a fideszes szent pátoszok nélkül és a szent Mindszentyneum épülete nélkül is. A kormány politikusa, Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter, viszont máshogy gondolta, így a város 775. évfordulója alkalmából tartott eseménysorozat zárórendezvényén, a Zalaegerszegért-díjak átadásán azt mondta: zalainak lenni mindig több volt, mint egyszerű földrajzi identitást képviselni. Sőt, a kereszténydemokrata életérzésre hegyezte ki a hangsúlyt. Külön kiemelte a város gazdasági, hadászati érdemeit, gondoljunk csak a Rheinmetallra, a ZalaZone tesztpályára, csak az elmúlt időszakból.Külön kiemelte Mindszenthy József püspök érdemeit, a demokráciát, kereszténydemokráciát, mint zalai érdemeket, értékrendet. Van, aki csak az uniós pénzekre pályázik. Zalaegerszeg, a narancsváros ma tisztelt és elismert Fidesz központ, Navracsics szerint.

Egy közösség csak akkor erős, ha nem pusztán épületek, utcák, terek, hanem emberek adják meg igazi súlyát. Ilyen közösség Zalaegerszegé, ami miatt a zalai megyeszékhely ma a magyar városok között külön helyen tisztelt és elismert központ - közölte a területfejlesztési miniszter ma, pénteken Zalaegerszegen - írta az MTI.

A városban élők múltbeli üzenet szerinte olyan küldetést jelentett, ami a kultúra, a gazdaság vagy a politika történetében mindig sajátos vonalat képviselt, elég csak a Zrínyiekre vagy Deák Ferencre gondolni - tette hozzá.

Idézzük:

"Navracsics Tibor úgy vélekedett: Zala vármegyeként a magyar történelem egyik legnevesebb közössége, amelynek talán legnagyobb jelentősége, hogy olyan hírnevet vívott ki magának, amelyet az Aranybullával együtt a magyar demokrácia gyökerei között kell keresni. Hasonlóan az angol Magna Chartához vagy más nemzetek kezdetleges intézményeihez, amelyekre ma rendkívül büszkék, "de gyengébb pillanataikban ki is oktatnak bennünket demokráciából, az itt élők "demokráciát, kereszténydemokráciát tudtak építeni". Zalaegerszeg legnagyobb "ajándéka" Mindszenty József püspök, aki a magyar kereszténydemokrácia élő lelkiismerete és képviselője volt, ennek tanúbizonysága a nemrég átadott új emlékközpont - jelentette ki a politikus."

- mondta.

Navracsics Tibor szerint Zalaegerszeg ma már egy tágabb városhálózat jelentős része, az elmúlt évek fejlődése ipari központtá tette országos és közép-európai szinten is. Olyan alakuló városhálózat része a Dunántúlon, ahol "az egymást kiegészítő gazdasági és kulturális profilú városok egy virágzó régiót építenek".

Ehhez a hálózathoz mindenki hozzáteszi "gazdasági-kereskedelmi, hadászati ipari vagy kulturális-kreatív ipari örökségét", és ahol egyetemi központok együttműködéseként a jövő polgársága és térsége boldogabb és stabilabb lehet.

A zalaiak is hozzáteszik a "ragaszkodásukat a demokráciához, az innovativitásukat, a kreativitásukat, a demokrata mentalitást, amit ma a magyar belpolitikában is hordoznak"

- mantrázta.

Balaicz Zoltán polgármester úgy vélte, a jubileumi évben több új köztéri alkotással gazdagodott a város, felavatták a Mindszentyneumot, a megújult Göcseji Múzeumot, az új kulturális intézményként működő Korona Szalont, a kézműves piacot, az Alsóerdei Sport- és Élményparkot, valamint az új uszodakomplexumot, szerinte erősödött a helyi gazdaság, 2,6 százalékra csökkent a munkanélküliség aránya és számos gazdaságfejlesztési beruházás zajlott, köztük a Rheinmetall, a Flex, az AVL, a Bosch, a Europtec vagy a Science Park megvalósítása.

A fejlődő és erősödő Zalaegerszeg eredményei

"egy csapat, egy közösség, egy város" közös sikerei, mert a városban olyan lokálpatrióta összefogás született, amelyben mindenki tenni akar Zalaegerszegért, a jövőért "

- közölte.

A koronavírus világjárványát, a szomszédban dúló háborút, a gazdasági problémákat említve a polgármester úgy értékelte, hogy "felborultak a mindennapok, kiszámíthatatlanná vált a jövő, de a bizonytalanságban "mindig felértékelődik a bizonyosság, a változásban a változatlanság, a rendetlenségben a rend utáni vágy".

Természetesen  Vigh László, a térség országgyűlési képviselője sem maradhatott szó nélkül, aki egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy

Zalaegerszeg elmúlt évtizede - hasonlóan Zala megyééhez és Magyarországéhoz - sikertörténet.

Ezt a munkát, fejlődést folytatják tovább, amihez az európai uniós pénzekre is szükség van - közölte.

A zalai megyeszékhely ünnepi rendezvényén Zalaegerszegért díjat kapott Babják Zoltán, a kárpátaljai testvérváros, Beregszász polgármestere - aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni -, Béres Katalin, a Göcseji Múzeum főmuzeológusa, Buktáné Hetesi Magdolna, a Zala Megyei Egészségbiztosítási Pénztár nyugalmazott vezetője, Hartmann Miklós, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara korábbi főtitkára, Kopeczky Ildikó csecsemő- és gyermekgyógyász, Kozáry Ágnes, az első zalai olimpikon, Mátai Ferenc, a Landorhegyi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Németh László, a Zrínyi Miklós Gimnázium nyugalmazott igazgatóhelyettese, továbbá a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar.

A díjátadáson jelen volt Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Sifter Rózsa, Zala megye főispánja és Magyar János, a szlovéniai testvérváros, Lendva polgármestere is-írta az MTI.

Fotók. Navracsics Tibor Facebook-oldala