2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Letöltendőt kértek egy volt helyettes államtitkárra kétmilliárdos hűtlen kezelés miatt

frisshirek.hu | 2022. december 22. - 17:30
Letöltendőt kértek egy volt helyettes államtitkárra kétmilliárdos hűtlen kezelés miatt

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt állít bíróság elé a Fejér Megyei Főügyészség egy volt minisztériumi helyettes államtitkárt a társaival. A politikus bűnösségét tagadja, az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért a volt államtitkárra.

A közleményben - a volt helyettes államtitkár és a minisztérium nevének említése nélkül - azt írták: a vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki.

Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltakat pedig sosem végezték el - írták.

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat

- olvasható a közleményben.

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezeket a feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak - tudatta az ügyészség .
A közlemény nem tartalmazza, hogy pontosan melyik fővárosi kerület önkormányzatának okoztak kárt a volt helyettes államtitkár érdekkörébe tartozó vádlottak.

Fotó: pixabay.com