2023.06.09., péntek - Félix
Zalaegerszeg: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Nem meteor robbant Teskándon, az illetékesek titkolhatják a robbanás okát

Kovács Tamara, 2023. január 08. - 18:15
Nem meteor robbant Teskándon, az illetékesek titkolhatják a robbanás okát

Sem a katasztrófavédelemhez, sem a rendőrséghez nem érkezett hivatalos bejelentés az üggyel kapcsolatban, így az illetékesek részéről hivatalos állásfoglalás a mai napig nincs. Facebook posztok, megosztott videófelvételek lepték el a közösségi oldalakat, találgatások, kommentek fűzték fel az eseményt, valójában mi is történhetett akkor este. Mert, hogy valóban volt robbanás, az biztos, sőt nem is kicsi. A tájékoztatás azonban ezúttal elmaradt. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Nagy port kavart a Facebookon egy Zalaegerszegtől nyugatra január 6-án este bekövetkezett robbanás, amelyet többen meteorit becsapódásnak véltek. A Magyar Meteoritikai Társaság hálózatához tartozó és a Vega Csillagászati Egyesület csillagvizsgálójára felszerelt meteorok megfigyelésére szolgáló kamerarendszer kezelőjeként átnéztem a jelzett időszakban rögzített videókat. 18 óra 16 perckor két kamera képén is látszik a robbanás légkörben szóródó fénye. Ugyanakkor meteor jelenséget nem rögzített a berendezés. A térségben működő kamerák közül kettő felvételét látva még valószínűbb számomra, hogy földfelszini robbanás történt
A lakosság szerint, fontos kérdés, hogy robbanás vagy robbantás történt-e. Hangja volt, fénye, villanása, amit erőteljes légnyomás kisért. A robbanást, illetve a zajhatást nem csak Teskándon, hanem Zalaegerszegen, Andráshidán, Becsvölgyén és Hottón is érzékelték, a légvonal miatt még a távolabbi településeken is. 
Köszönjük az építő posztot Péter, valóban nem meteor volt. Jelen helyzetben semmilyen információ nem kerülhet ki a robbanás valós okáról.
-írta egy hozzászóló.
A sorokból az sajnos nem derül ki, hogy mire alapozta véleményét, mindenesetre elgondolkodtató a megnyilvánulása.
Annyi bizonyos, hogy a Zala Megyei Katasztrófavédelemhez nem futott be jelzés az esettel kapcsolatban, nem hivatalosan a Frisshirek számára ezt a tényt megerősítették. A rendőrség egyenlőre hallgat, sem a police.hu oldalon, sem máshol nem közöltek információt a robbanásról.

Mi is történ január hatodikán este?

A tények szerint, 18 óra 11 perc körül hatalmas robbanás rázta meg Teskándot, Andráshidát és a környéket, amelyet felvettek a házakhoz felszerelt biztonsági kamerák is. A falak beremegtek, a riasztók több helyütt megszólaltak.
A teskándi lakosok többsége a Szent István utca feletti dombtetőre  saccolta be a robbanást és az azt követő villanást, fényt, amelyet nem az égen, hanem a posztok szerint földközelben láttak. Többen  nagyfeszültségü kisülésre, pirotechnikai eszközre gyanakodtak, de ez az elmélet sem bizonyosodott be.
a kamerendszer mindent rögzít az égbolton, képes felismerni a meteorokat, néha ugyan összetéveszti a repülőgépekkel, de ezeket aztán manuálisan el lehet különíteni. A kamerafelvétel szerint a felvillanás 18 óra 16 perckor történt a Szív-hegytől nyugat felé, vízszintes irányban Teskánd-Andráshida közötti irányában, s mivel a fény alulról fölfelé terjedt, kizárható, hogy a légkörből érkezett volna ennek előidézője
-írták a Teskándiak zárt  Facebook-csoportban.
Olyan is volt, aki kondenzcsíkokat látott a sötét égen, többen a szeizmogrammot kutatták, de nem igazán van nyoma az esetnek. Önjelölt katasztrófaturisták indultak útnak, keresték, kutatták a lehetséges helyszínt, a választ arra, hogy valójában mi történhetett. 
Pirotechnika, meg elektromos kisülés. Cöhhh. Egy szilveszteri cuccnak nem lesz légnyomása.
-írták a Zalai Utak "királyai" Facebook-csoportban. 
Egyenlőre nagy a csend, ha van is információja a rendőrségnek arról, hogy mi történhetett, azt titokban tartják, mert titokban kell tartaniuk -vélik a környékbeliek. Annyi bizonyos, hogy sem a teskándi önkormányzat, sem Zala Vármegye illetékes szervei, sem politikusai nem reagáltak az esetre. De mint tudjuk, a csontvázak mindig kiesnek a szekrényből és minden titokra egyszer fény derül.
Videó:
Fotó: Pixabay