2024.02.25., vasárnap - Géza
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kilenc évre fegyházba küldenék Töröcskei Istvánt

frisshirek.hu | 2023. január 10. - 21:00
Kilenc évre fegyházba küldenék Töröcskei Istvánt

Kilenc év fegyházbüntetést indítványozott vádiratában az ügyészség Töröcskei Istvánra, a Széchenyi Bank volt vezetőjére, a feleségét nyolc évre csuknák rács mögé. A milliárdos üzletembert és 14 vádlott-társát többek között bűnszervezetben elkövetett sikkasztással és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. Az általuk okozott kár több mint kilencmilliárd forint, amelynek csak kis része térült meg.

Hamarosan bíróságon tárgyalják a Széchenyi Bank működésével kapcsolatos büntetőügyet, miután vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az elsőrendű vádlott, milliárdos üzletember, Töröcskei István és 14 társa ellen.A Fővárosi Nyomozó Ügyészség még 2019 decemberében vonta ügyészi hatáskörbe a nyomozást a rendőrségtől. Az ügyészség nyomozását követte a vádemelés.

A vádirat szerint a Töröcskei házaspár saját cégén keresztül többségi tulajdonosi befolyást szerzett a Széchenyi Bank felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vett fel. A pénzintézet már a kezdetektől veszteségesen működött, a sem tőkepótlásra, sem hitelek visszafizetésére nem voltak képesek. Ekkor határozták el, hogy fiktív hitelek, összességében három és fél milliárddal, kihelyezésével rendezik a helyzetet, amit a vád szerint Töröcskei felesége, az igazgatósági tagok és a hiteligénylők segítségével, bűnszervezetben követett el. 

A Blikk több ügyletről is részletesen írt, említi például, hogy az egyik fiktív ügylet után fejbe lőtte magát egy könyvvizsgáló, ezt az ügyészség a Telex kérdésére nem erősítette meg.

Fotó: Komárom-Esztergom Vármegye Kormányhivatala weboldala