2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Zalaegerszeg: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

5G botrány Alibánfán: ma 18:00 órára lakossági fórumot hívott össze a polgármester

Nagy Katalin | 2023. január 12. - 12:24
5G botrány Alibánfán: ma 18:00 órára lakossági fórumot hívott össze a polgármester

A frisshirek.hu január 06-án írt arról, hogy Alibánfa lakónegyedében 5G ingatlan tornyot építenek, majd arról is beszámoltunk, hogy a falu lakosságát, de még a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosait sem értesítették, sőt még a képviselő asszony Fecskéné Varga Renátának sem volt tudomása arról, mi folyik a községben.

Ugyan az Alibánfai Önkormányzat oldalán január 04.-ei keltezéssel, még egy január 26.-ai dátum szerepel, de a felhívásban kilátásba helyezték, hogy amennyiben a meghívottak nem tudnak részt venni a fórumon, azt egy másik időpontban tartják meg. Így esett a választás a mai napra, azaz január 12, csütörtök este hat órára - tudta meg a frisshirek.hu. A fórumra meghívást kapott a terület bérlőjének képviselője, valamint az építtető is.

Mint ismeretes, nagy port kavart az 5G adótorony titokban történő felépítése, alig pár méterre az ott élők otthonától, birtokaitól. A munkálatok már elkezdődtek, ezért volt aki az önkormányzat oldalán hozzászólásban nehezményezte azt a tényt, hogy "nem egészen fair először felépíteni azután megtartani a közgyűlést".

A lakossági fórum, ahol a település polgármestere, vezetői mellett jelen lesz az építtető, valamint a terület bérlőjének képviselője, minden bizonnyal nem lesz feszültségtől és vitáktól mentes.

Ugyanis a falu lakosságát, de még a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosait sem értesítette hivatalos formában Alibánfa képviselő-testülete arról, hogy nyolc hónapja, 2022 májusában - egyhangú szavazással - bérbe adott egy 100 négyzetméteres ingatlant a Vodafone távközlési hálózatának fizikai infrastruktúráját üzemeltető, fejlesztő, bővítő cégnek, a Vantage Towers Zrt-nek.

Ma jutott tudomásomra, hogy a területemtől 5 méterre olyan beruházás valósul meg, ami hatással van az ott élőkre. Miért kellett titkolózni? Köszönöm településvezetés!

- írta egy alibánfai lakos.

Talán érthető, hogy az 5G adótorony közelében senki sem élne szívesen.  A helyiek úgy vélik, számtalan más lehetőséget találhattak volna a településen vagy annak közelében az adótorony kivitelezésére.

Világszerte több országban is tüntettek már az 5G ellen, többek között Svájcban és a briteknél is, sokak szerint az új telekommunikációs infrastruktúra sokkal erősebb elektromágneses sugárzással terheli a környezetet, nem csupán az emberi egészségre, de az élővilágra is káros lehet. A kutatások egyelőre még zajlanak, ám eddig még nem jutottak egyértelmű eredményekre.

"Az 5G elektromágneses sugárformázásban alkalmazott mobilkommunikációs antennaformáció, az antenna közelterében az elektromos és mágneses terek eltérőek. Az 5G-technológia konkrét élettani hatásai egyelőre kevéssé ismertek, az ezzel kapcsolatos becslésekhez leginkább a 3G- és 4G-technológiákkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit használják fel. Ennek ellenére tudósok egy csoportja emberkísérletnek minősítette az 5G-s hálózat beindítását, és annak elhalasztását javasolta"- írja a wikipedia.

Fotó: illusztráció, Pixabay