2024.04.17., szerda - Rudolf
Zalaegerszeg: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a Kubával szembeni amerikai blokád feloldását

frisshirek.hu | 2023. január 18. - 17:30
Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a Kubával szembeni amerikai blokád feloldását

A hetet a davosi Világgazdasági Fórumon kezdte, szerdán azonban már Kubából posztolt fotókat Szijjártó Péter. A külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy háromnapos látogatásra érkezett az amerikai kontinensre, Kubábóból csütörtökön Ecuadorba repül, pénteken pedig Mexikóban tesz látogatást.

Kuba az elmúlt években komoly változásokon ment keresztül. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is partnerségi együttműködési megállapodást kötött az országgal. A magyar mezőgazdasági, vízgazdálkodási és élelmiszeripari technológiák itt komoly piacra számíthatnak - írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter: a blokádokra és szankciókra épülő politikák sikertelenek saját céljaik szempontjából

A blokádok és a szankciók sikertelenek a céljaik elérése szempontjából, és csak nehézségeket okoznak azoknak az embereknek, akik nem tehetnek ezek okairól, ez tapasztalható Európában és Kubában is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Havannában.

A tárcavezető mindenekelőtt arról számolt be, hogy a világ napjainkban a veszélyek korszakát éli, fegyveres konfliktus zajlik Ukrajnában és

több más országban, az infláció az egekben van, az élelmiszerellátás akadozik és a migrációs hullámok is egyre súlyosabbak. 

"Ahhoz, hogy valahogyan túllegyünk ezen a helyzeten (.), arra van szükség, hogy a nemzetközi politika újra a kölcsönös tisztelet talajára térjen vissza, s a szankciók és a blokádok korszakát váltsa fel újra a párbeszéd és a tárgyalások korszaka"

- szögezte le. 

"Az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy a blokádokra és szankciókra épülő politikák mind-mind sikertelenek lettek saját céljaik szempontjából, és csak nehézségeket, szenvedéseket okoztak azoknak az embereknek, akik igazából nem tehettek azon okokról, amelyek miatt ezek bevezetésre kerültek" - jelentette ki. 

"Sőt sok esetben a szankciók és a blokádok inkább azok számára voltak fájdalmasak, akik bevezették azokat"

- tette hozzá. Szijjártó Péter a Kubával szembeni amerikai blokád kapcsán kiemelte, hogy annak feloldását hazánk is támogatja, az erről szóló ENSZ-határozatot évről-évre meg is szavazza a kormány a többi európai uniós tagállammal együtt. Mint mondta, az EU "nem véletlenül" kötött együttműködési megállapodást Havannával. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Kuba közötti együttműködésből a magyar gazdaság is sokat profitálhat, hiszen a szigetországban nagy szükség van a fejlett mezőgazdasági, élelmiszeripari és vízgazdálkodási megoldásokra, technológiákra. Aláhúzta: a felek már tárgyalnak konkrét együttműködési projektekről a baromfi- és sertésfeldolgozás, illetve a természeti katasztrófákkal szembeni védekezés területén. Majd hozzátette, hogy a két ország között széleskörű felsőoktatási együttműködés van, alapvetően az agrártudományok területén, azonban ezt az orvostudományok, az egészségipar területére is ki fogják terjeszteni. 

"Mi tehát továbbra is a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hiszünk, ezeknek kellene felváltaniuk a blokádok és a szankciók időszakát, amely sajnos a veszélyek korának egyik velejárója" - fogalmazott. Szijjártó Pétert a nap folyamán fogadta Miguel Díaz-Canel kubai elnök, illetve kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Bruno Rodríguez külügyminiszterrel, valamint Rodrigo Malmierca külkereskedelmi és külföldi befektetési miniszterrel is.