2023.06.01., csütörtök - Tünde
Zalaegerszeg: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Óvodások alvós állatait szenteli meg a fiatal pap Nógrádban

Fodor Orsolya, 2023. január 22. - 11:30
Óvodások alvós állatait szenteli meg a fiatal pap Nógrádban

Bógár Zsolt atya rendszeresen tart szentmisét a gyerekeknek Salgótarjánban. Úgy gondolja, fontos megszólítani az ifjúságot is, és ez a mai világban nem könnyű feladat. A cél eléréséhez különleges módszerhez folyamodik: a miséin örömmel áldja meg a csöppségek alvós plüssállatkáit – ahogy ők mondják: a "nyunyókat" – az interaktív prédikáció közben. A gyerekek számára tartott szentmise nem újdonság, hiszen nagyon sok plébánián mutatnak be a fiataloknak szóló szertartást. Ezeken a liturgiákon például nem orgona szól, hanem – amennyiben adottak a lehetőségek – gitár, és ifjúsági énekeket énekelnek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 29 esztendős Bógár Zsolt atya Mohoráról származik és 2019-ben szentelték pappá. A hivatását azért választotta, mert gyerekként nagy hatással volt rá a helyi plébános, és eldöntötte, követni fogja a példáját.

Káplánként az első három évemet Dunaharasztiban töltöttem, ahol nagyszerű közösséget ismerhettem meg. Ott leginkább az ifjúsággal foglalkoztam. Salgótarjánba 2022 nyarán helyeztek át

– mondta.

A gyerekek számára tartott szentmise nem újdonság, hiszen nagyon sok plébánián mutatnak be a fiataloknak szóló szertartást. Ezeken a liturgiákon például nem orgona szól, hanem – amennyiben adottak a lehetőségek – gitár, és ifjúsági énekeket énekelnek.

A hívő közösség kezd elöregedni és a fiatalságot egyre nehezebb megszólítani. Nehéz kitalálni olyasmit, ami megérinti a gyerekeket. A liturgia sokszor olyan jelképeket használ, amit már nem értenek a „szmájlis” világban

– fogalmazott Bógár Zsolt.

Mint mondta, a város esperes-plébánosával, Varga András atyával megbeszélték, hogy havonta egy alkalommal tartanak Salgótarjánban gyerekeknek szóló szertartást. Jelenleg a hideg miatt erre csak a főplébánia alkalmas, de úgy tervezik, később majd az Acélgyári úton is lehetőségük lesz fogadni a fiatalokat.

Érdemes tudni, hogy a prédikáció ilyenkor másképp zajlik. Én szeretek lemenni a gyerekek közé és kérdésekkel bevonni őket a történetekbe. Úgy tapasztaltam, hogy nem csak a fiatalok értékelik ezt az interaktív prédikációt, hanem az idősebbek is lelkesnek bizonyulnak. A plüssök megszentelésének az ötlete onnan származik, hogy a hívek gyakorta kérnek áldást a házi kedvencekre, emiatt az egyik óvoda vezetőjével úgy döntöttünk, az alvós állatok is megkaphatják ezt a kitüntetett figyelmet. A kicsiknek nagyon fontosak ezek a plüssök, vagy ahogy ők mondják, a nyunyók

– emelte ki a káplán a frisshirek.hu-nak.

Bali Imréné felvétele

Hozzátette: a gyerekek megszólítása mellett talán még fontosabb, hogy a szüleiket is elérjék. Nélkülük ugyanis hiábavaló is lehet a fáradozásuk. Szerencsére a nógrádi megyeszékhelyen nyitottak az emberek. A terveik szerint a következő fiataloknak szóló szentmise februárban lesz Salgótarjánban, ahol bemutatják az elsőáldozókat. Ez az időpont közel esik majd a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amikor a hívő közösség Jézus bemutatását ünnepli. Ennek a szertartásnak a lényege pedig az, hogy a híveknek megmutatják, kik lesznek az elsőáldozók, majd imádkoznak értük.

Tekintsék meg Bógár Zsolt YouTube-csatornáján az egyik videót a házasságról!

Fotók: Fodor Orsolya, Bali Imréné