2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 16o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Izraeli polgárok ezrei kapnak fegyverviselési engedélyt

frisshirek.hu | 2023. január 29. - 11:30
Izraeli polgárok ezrei kapnak fegyverviselési engedélyt

Az izraeli hatóságok lezárták a jeruzsálemi zsinagógában elkövetett terrormerénylet végrehajtójának otthonát, a lakókat kiköltöztették – jelentette az izraeli katonai rádió vasárnap reggel.

Az MTI beszámolója szerint a biztonsági kabinet előző este hozott határozata alapján hajnalban fémajtó behegesztésével lezárták a péntek este Jeruzsálemben hét embert meggyilkoló, majd agyonlőtt Hajrí Alkam kelet-jeruzsálemi lakását.

A biztonságiak már péntek este a helyszínre érkeztek, letartóztatták a merénylő szüleit, családtagjait és a közvetlen környezetéhez tartozókat, összesen 42 embert, hogy kihallgatásukon megtudják, milyen mértékben voltak részesei az utóbbi évtized legsúlyosabb merényletének.

A kabinet ülésén részt vett miniszterek úgy döntöttek, hogy

  • megszüntetik a terroristák tetteit támogató családtagok számára az izraeli szociális juttatásokat, a többi között az egészség- és a nyugdíjbiztosítást is;
  • növelik a katonák és a rendőrök számát;
  • a biztonsági erők hírszerző hadművelet-sorozatba kezdenek az információgyűjtésért, az illegális lőfegyverek lefoglalása és az azokat megszerzők letartóztatása érdekében.

Vasárnap a teljes kabinet ülésén várhatóan megvitatják egy olyan törvényjavaslat beterjesztését is, amely megsemmisítené a terroristatámadást támogató családtagok izraeli személyi számát, vagyis megvonná izraeli jogaikat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy emellett

az izraeli „polgári lakosság ezrei” fegyverviselési engedélyt fognak kapni, s ennek érdekében felgyorsítják és kiterjesztik az ehhez szükséges engedélyezési folyamatokat.

Nem akarjuk növelni a feszültséget, de minden forgatókönyvre felkészültünk

– fogalmazott Netanjahu.

A kabinet ülése után azt is közölték, hogy válaszintézkedésként a következő héten az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában létrehozott izraeli települések „megerősítésére” irányuló lépésekről is döntöttek, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Bengvír, aki szintén tagja a biztonsági kabinetnek, a találkozó után azt mondta,

hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a terroristák halálbüntetésének érdekében.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már szeámolt, a 21 éves merénylő péntek este nyitott tüzet egy, Kelet-Jeruzsálem zsidók lakta negyedében lévő zsinagóga előtt, a terrortámadásban hét ember meghalt, az elkövetőt a rendőrök menekülés közben lelőtték.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eset után úgy fogalmazott, Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek.

Fotó: Az izraeli biztonsági erők tagjai Kelet-Jeruzsálemben, az óváros közelében, ahol egy 13 éves helyi palesztin fiú lövöldözött 2023. január 28-án. A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat, a támadót meglőtték a rendőrök, és őrizetbe vették. Mindhármukat kórházba vitték. Az előző estén a jeruzsálemi Ataret Avraham zsinagógában is tüzet nyitott egy fegyveres, a merényletben heten meghaltak, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték. MTI/EPA/Atef Szafadi