2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Izraeli polgárok ezrei kapnak fegyverviselési engedélyt

frisshirek.hu, 2023. január 29. - 11:30
Izraeli polgárok ezrei kapnak fegyverviselési engedélyt

Az izraeli hatóságok lezárták a jeruzsálemi zsinagógában elkövetett terrormerénylet végrehajtójának otthonát, a lakókat kiköltöztették – jelentette az izraeli katonai rádió vasárnap reggel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint a biztonsági kabinet előző este hozott határozata alapján hajnalban fémajtó behegesztésével lezárták a péntek este Jeruzsálemben hét embert meggyilkoló, majd agyonlőtt Hajrí Alkam kelet-jeruzsálemi lakását.

A biztonságiak már péntek este a helyszínre érkeztek, letartóztatták a merénylő szüleit, családtagjait és a közvetlen környezetéhez tartozókat, összesen 42 embert, hogy kihallgatásukon megtudják, milyen mértékben voltak részesei az utóbbi évtized legsúlyosabb merényletének.

A kabinet ülésén részt vett miniszterek úgy döntöttek, hogy

  • megszüntetik a terroristák tetteit támogató családtagok számára az izraeli szociális juttatásokat, a többi között az egészség- és a nyugdíjbiztosítást is;
  • növelik a katonák és a rendőrök számát;
  • a biztonsági erők hírszerző hadművelet-sorozatba kezdenek az információgyűjtésért, az illegális lőfegyverek lefoglalása és az azokat megszerzők letartóztatása érdekében.

Vasárnap a teljes kabinet ülésén várhatóan megvitatják egy olyan törvényjavaslat beterjesztését is, amely megsemmisítené a terroristatámadást támogató családtagok izraeli személyi számát, vagyis megvonná izraeli jogaikat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy emellett

az izraeli „polgári lakosság ezrei” fegyverviselési engedélyt fognak kapni, s ennek érdekében felgyorsítják és kiterjesztik az ehhez szükséges engedélyezési folyamatokat.

Nem akarjuk növelni a feszültséget, de minden forgatókönyvre felkészültünk

– fogalmazott Netanjahu.

A kabinet ülése után azt is közölték, hogy válaszintézkedésként a következő héten az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában létrehozott izraeli települések „megerősítésére” irányuló lépésekről is döntöttek, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Bengvír, aki szintén tagja a biztonsági kabinetnek, a találkozó után azt mondta,

hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a terroristák halálbüntetésének érdekében.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már szeámolt, a 21 éves merénylő péntek este nyitott tüzet egy, Kelet-Jeruzsálem zsidók lakta negyedében lévő zsinagóga előtt, a terrortámadásban hét ember meghalt, az elkövetőt a rendőrök menekülés közben lelőtték.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eset után úgy fogalmazott, Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek.

Fotó: Az izraeli biztonsági erők tagjai Kelet-Jeruzsálemben, az óváros közelében, ahol egy 13 éves helyi palesztin fiú lövöldözött 2023. január 28-án. A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat, a támadót meglőtték a rendőrök, és őrizetbe vették. Mindhármukat kórházba vitték. Az előző estén a jeruzsálemi Ataret Avraham zsinagógában is tüzet nyitott egy fegyveres, a merényletben heten meghaltak, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték. MTI/EPA/Atef Szafadi