2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Zalaegerszeg: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek

Lukácsi Katalin | 2023. február 24. - 12:22
A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek

2009. február 23-án olyan szörnyűség történt Magyarországon, amelyre a második világháború óta nem volt példa, mégis a magyar közvéleményben nem jelenik meg hangsúlyosan ez az évforduló. Azon a napon ugyanis pusztán származása miatt véletlenszerűen kiválasztva gyilkoltak le különös kegyetlenséggel egy roma családapát és karjában tartott kisfiát. Csorba Róbert és Robika sírjánál Korózs Lajos MSZP-s politikus helyezett el koszorút, de sem a kormány, sem az államfő nem tartotta fontosnak megemlézni erről az évfordulóról.

Tizennégy évvel ezelőtt február 23-án hajnalban családapát és gyermeket mészároltak le pusztán származásuk miatt.

Csorba Róbert, és ötéves fia Csorba Robika volt az áldozat.

Az elkövetőket 2009 augusztusában fogták el, és 2016-ban tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

A második világháború óta nem történt súlyos embertelenségről megemlékeztek egyes ellenzéki pártok is. Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt alelnöke pedig a helyszínen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt. Sem Magyarország kormánya, sem Orbán Viktor, sem Novák Katalin államfő nem emlékezett meg az évfordulóról. Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán azonban megtette ezt, kiemelve, hogy 

aa, tizennégy évvel a szörnyű tragédiát követően össztársadalmi kötelezettségünk emlékezni. Fejet hajtani az áldozatok előtt. Felhívni társadalmunk figyelmét, hogy nemet kell mondanunk a gyűlölet minden formájára.

Korózs Lajos Tatárszentgyörgyön Csorba Róbert és Robika sírjának megkoszorúzásakor elmondta, hogy a 2009. február 23-i tragédia nem volt előzmény nélküli hazánkban. 2007-ben a Magyar Gárda egyenruhásai vonultak fel a településen. A brutális gyilkosság történetének felidézése után kijelentette:

az MSZP minden gyűlölet-bűncselekményt elítél, így a rasszista indíttatású gyilkosságot is! Adózzunk az áldozatok emlékének.

A Momentum a 444 Feldolgozatlanul címmel készült videóját ajánlva emlékezett meg a történtekről. A Facebook-oldalán leszögezte, hogy

mi egy olyan országban hiszünk, amiben a szélsőséges ideológiák nem választhatnak szét minket. Meggyőződésünk, hogy a társadalmunkat és a demokráciát ért gyűlöletes támadás csak további gyűlöletet szül. Közös felelősségünk, a szélsőségek elleni küzdelem.

A Párbeszéd szintén a Facebook-oldalán tisztelgett az áldozatok emléke előtt, és hívta fel a figyelmet az emlékezés kötelezettségére.

Azt látjuk, hogy más demokráciákban egy ilyen kíméletlen gyilkosság megmozgatja a társadalmat, felkavarja és színvallásra kényszeríti a politikát. Magyarországon nem ez történt!

A parlamenti párt úgy látja, hogy az elmúlt években erőteljesebbé vált a rasszizmus, a kirekesztés és az uszítás, és amelynek élén - állításuk szerint - gyakran éppen a kormányzat áll, ahogy "uszító óriásplakátokra" költi az adófizetők pénzét, és a hozzájuk közel álló médiaplatformokon kirekesztést propagáló műsorokat sugároznak. Meglátásuk szerint ennek éppen az ellenkezőjének kellett volna történnie, és

február 23-ának megrendítő mementóként kellene szolgálnia!

A kiemelt kép forrása: Korózs Lajos Facebook-oldala