2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Megújul a mindenki szívének kedves Ruhagyár Zalaegerszegen

Kovács Tamara, 2023. március 07. - 15:50
Megújul a mindenki szívének kedves Ruhagyár Zalaegerszegen

A több, mint négy hektáron elhelyezkedő egykori zalaegerszegi Ruhagyár épületét hosszú ideje az enyészet marcangolta. Hajléktalanok,kalandvágyó kamaszok helyszínévé vált a Platánsor ikonikus gyára, amely 1951-ben kezdte meg a termelést a megyeszékhelyen. Zalaegerszeg meghatározó cégeként működött, több ezer embernek adott munkát, ám a kétezres évek elején végérvényesen felszámolás alá került.

A gyár épülete, parkja szeméthalommal körbevett, bozótos szégyenfoltként állt a város közepén, a lakosság jó ideje kíváncsian találgatta, mi lesz a sorsa a jövőben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A zalaegerszeg.hu már 2004-ben arról írt a Ruhagyár tündöklése és bukása című cikkében, hogy:

"Felépült egy gyár, ahová naponta több ezren mentek dolgozni. 2003-ban megszűnik a gyár és hogy a környék arculata megváltozik-e, az a jövő titka... Lehet. Lehet, hogy néhány év múlva lakópark lesz az egykori üzem helyén."

És milyen jól látták a jövőt!

Az ikonikus épületegyüttes, ugyanis új külsőt kap és Zalurre Park néven fut tovább. Nem bontják le, sőt, megőrzik a tervezők az egyedülálló formavilágot az okos otthonok kialakításánál. A Ruhagyár jó állapotú szerkezeti és homlokzati elemeit is megtartják. Az épület tekintetében ipari stílusú, hatalmas teraszos, méretes osztott ablakos, nagy belmagasságú lakásokat terveztek, olyan otthonokat, ahol hőszivattyú biztosítja a hűtést és fűtést, tisztított a levegő, ahol három rétegű extra szigetelés és üvegezés szűri ki a zajokat, és egy külön belső építész alakítja ki az élhetőbb élettereket. Az okos otthonok rezsifenntartása alacsony, mindemellett H-tarifás órákkal is felszerelik a lakásokat.

A Frisshírek úgy tudja, a hatalmas fákból álló park szintén illeszkedni fog a tervekbe, valamint különböző szolgáltatások, azaz üzletek és étterem is helyet kap az új beruházásban, amelynek munkálatai már elkezdődtek.

Fotó: Zallure Park.hu

Fotó: Wikipedia