2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Munka közben az alkalmazottjára dőlt a négy tonnás betonfal

Kovács Tamara, 2023. március 07. - 13:05
Munka közben az alkalmazottjára dőlt a négy tonnás betonfal

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinek az ügyében, aki figyelmen kívül hagyta a munkavédelmi előírásokat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A megállapított tényállás szerint a vádlott és alkalmazottja az önkormányzattal kötött vállalkozási szerződés alapján 2021. augusztus 16-án vízelvezető javítási munkát végzett egy zalai községben, mivel az őszi esőzések alámosták a hidat.

A két férfi - miután előző nap már kipucolták az árkot - eltávolították a földet kb. 10 cm szélességben a megerősíteni tervezett beton támfal előtt, majd cigarettaszünetet tartottak. A falnak háttal állva dohányoztak, amikor hirtelen a 30 cm vastag, 150 cm széles, 400 cm hosszú és kb. 4 tonna súlyú betonfal az addig neki támasztékot adó föld eltávolításának hatására eldőlt és maga alá temette az alkalmazottat.

Mivel a vádlott a támfaltól távolabb állt, így nem sérült meg. A történtek miatt a dolgozónak maradandó testi, mozgásszervi fogyatékossága, 50 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodása alakult ki. A  vádlott munkavezetőként nem gondoskodott a munkavégzés megkezdése előtt a javítás alatt álló híd beton támfala biztonságos rögzítéséről.

A férfi foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét valósította meg, ezért őt a bíróság 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és 2 évre eltiltotta attól, hogy mélyépítéssel foglalkozó gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője legyen.

A büntetővégzés jogerős-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay