2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Tizenháromszor szúrta meg, a kés pengéje is benntörött a megkéselt férfi nyakában

Kovács Tamara, 2023. március 08. - 13:01
Tizenháromszor szúrta meg, a kés pengéje is benntörött a megkéselt férfi nyakában

Nem jogerősen 17 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki az éjszaka közepén, ittasan rátámadt a volt élettársára és annak párjára.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a nővel először baráti, majd élettársi kapcsolatban állt, ami nem volt harmonikus. A kapcsolatuk alatt a nő viszonyt folytatott egy másik férfivel, amiről az egykori párjának is tudomása volt. A nő időközben a gyakori viták miatt a vádlottól elköltözött egy önkormányzati lakásba, azonban a két férfivel továbbra is tartotta a kapcsolatot. A vádlott és közte egy „se veled, se nélküled” viszony alakult ki, s a férfi többször is kísérletet tett a kapcsolat helyreállítására, nem tudott beletörődni, hogy a nő nem kívánja folytatni a viszonyt.

2021. július 15-én a vádlott elment a sértetthez, s mivel a ház előtt állt a másik férfi gépkocsija, hazament. Otthon italozni kezdett és Viber üzeneteket küldözgetett a nőnek, aki nem válaszolt. A férfi elhatározta, hogy számon kéri a sértettet, és hajnali 1 óra után egy kb. 21 cm pengehosszú konyhakéssel visszament hozzá. Ekkorra már a nő és a barátja elaludtak. A vádlott a ház ajtaját berúgva késsel a kezében berohant a hálószobába, felkapcsolta a villanyt és azt kiabálta, hogy „Megöllek, …megdöglesz!”, majd a vádlott rátámadt az ágyból éppen felkelni szándékozó férfira és több helyen - fején, vállán, felsőtestén, karján, nyakán - megszúrta. A nyakat ért szúrás során a kés pengéje eltörött és annak egy 25 mm-es darabja a férfi nyakában maradt. Mindhárman dulakodni kezdtek, ennek során több kisebb szúrás érte a sértett férfit és a vádlott a nőt is megütötte.

A zajra a nő gyermekei felébredtek, akik az anyjukkal együtt kimenekültek a házból. A vádlott a nő után ment és a letört pengéjű késsel a kezében azt kiabálta a nőnek, hogy megöli.

Az asszony a szomszédos házba futott, ahová a vádlott ordítva követte, haját cibálta. A nőnek sikerült a kést kiütni a férfi kezéből, mire ő egy húsklopfolót vett ki a fiókból, ám ezalatt az asszony kimenekült a házból és a vérző párjával, illetve a gyermekeivel kocsiba ültek. A vádlott beugrott az autó hátsó ülésére és tovább bántalmazta a sértetteket egészen addig, amíg a nő párja ki nem rángatta őt az autóból, együttes erővel lefogták és hívták a 112-es segélyhívót, amelyet időközben már a szomszéd is értesített. A nő zúzódásos és felületi sérüléseket, míg a férfi - akit összesen 13 alkalommal szúrt meg a vádlott -, súlyos, közvetlen életveszélyt okozó sérüléseket szenvedett. A szúrások többsége felületi, szúró, metszett, nem célzott vágás volt, de a nyaki sérülése az orvosszakértő szerint olyan súlyos volt, hogy csak a véletlenen múlt, hogy nem okozott halálos sebet.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2023. március 7. napján hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és 17 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság az ügyészség indítványával szemben a különös kegyetlenséget nem látta bizonyíthatónak, mivel a szúrások nagy része vaktában történt, illetve a penge hegye már a bántalmazás elején letört, így a kés nem volt alkalmas halálos sérülés okozására.

Az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi nárcisztikus személyiségzavarban szenved - ám ez nem befolyásolta a cselekmény felismerésében -, kisebb nyomatékkal, hogy büntetlen előéletű, a nő nem sérült meg súlyosan, s az ő esetében a cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülményként, hogy a vádlott ittasan, kitartóan, gátlástalan módon követte el a cselekményt, amelyet előre eltervezett. Az éjszaka közepén tört rá az alvó sértettekre, így csökkentve a védekezésük lehetőségét. A történteket végigélte a nő két kiskorú gyermeke és a vádlott a szomszédok nyugalmát is súlyosan megzavarta, bennük riadalmat keltett.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és a védője fellebbezett, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay