2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Geotermikus energia biztosítja a fűtést Lentiben. Zalaegerszegen is jó ötlet lenne!

Kovács Tamara, 2023. március 10. - 20:15
Geotermikus energia biztosítja a fűtést Lentiben. Zalaegerszegen is jó ötlet lenne!

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia, amely a Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 3 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Míg a napelemek az élettartamuk lejárta után a környezetre káros, veszélyes hulladékot képeznek, addig a geometrikus energia nem. Sőt, évszaktól független, mivel a föld hője.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Lentiben egymilliárdba került a projekt, de idővel megtérül a befektetés. A város kiaknázta a lehetőséget, így iskolákban, közművelődési helyszíneken, orvosi rendelőben, óvodában és ügyintézést segítő önkormányzati-, valamint kormányhivatali épületekben biztosítják immár a fűtést és a melegvizet geotermikus energia révén; szinte teljesen kiváltva a korábbi földgáz felhasználását - tudtuk meg Vigh László Facebook-oldaláról.

Hazánk természeti adottságai igen kedvezőek a Földből származó energia kinyerését tekintve, így Zala Vármegyéjé is. A helyzetet kihasználva egyre többen látják érdemesnek kiiktatni a földházt, aminek ára a kormányzati kommunikáció szerint az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően emelkedett meg.

A zalai településeken, városokban, mint például az úttörőként geometrikus energiát hasznosító Lenti mellett, Zalaegerszegen, Hévízen, Zalaszentgróton, Keszthelyen - és még sorolhatnánk - is megvalósítható lenne a beruházás, ezzel a lépéssel az önkormányzatok, a privát szféra is jelentős költséget takaríthatna meg a közeljövőben.

Az atesys.hu nemrégiben arról írt, hogy nem használjuk ki hazánk adottságait.

"A magyar föld alatt 30.000 MW hőenergiát találunk, ezáltal második helyen végzünk a bolygó geoenergia mennyiségére vonatkozó megmérettetésén.Érthetetlennek tűnhet, hogy mindezek ellenére hazánk teljes energiafelhasználásának mindössze 0,28 százalékát teszi ki a geotermikus energia, miközben a legnagyobb mértékű kitermelést végző országok- az USA és a Fülöp-szigetek – akár évente 22 000 megawatt energiát is kinyernek a rendelkezésre álló készletekből."

Fotók: Vigh László Facebook-oldala