2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Zalaegerszeg: 16o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Geotermikus energia biztosítja a fűtést Lentiben. Zalaegerszegen is jó ötlet lenne!

Kovács Tamara | 2023. március 10. - 20:15
Geotermikus energia biztosítja a fűtést Lentiben. Zalaegerszegen is jó ötlet lenne!

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia, amely a Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 3 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Míg a napelemek az élettartamuk lejárta után a környezetre káros, veszélyes hulladékot képeznek, addig a geometrikus energia nem. Sőt, évszaktól független, mivel a föld hője.

Lentiben egymilliárdba került a projekt, de idővel megtérül a befektetés. A város kiaknázta a lehetőséget, így iskolákban, közművelődési helyszíneken, orvosi rendelőben, óvodában és ügyintézést segítő önkormányzati-, valamint kormányhivatali épületekben biztosítják immár a fűtést és a melegvizet geotermikus energia révén; szinte teljesen kiváltva a korábbi földgáz felhasználását - tudtuk meg Vigh László Facebook-oldaláról.

Hazánk természeti adottságai igen kedvezőek a Földből származó energia kinyerését tekintve, így Zala Vármegyéjé is. A helyzetet kihasználva egyre többen látják érdemesnek kiiktatni a földházt, aminek ára a kormányzati kommunikáció szerint az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően emelkedett meg.

A zalai településeken, városokban, mint például az úttörőként geometrikus energiát hasznosító Lenti mellett, Zalaegerszegen, Hévízen, Zalaszentgróton, Keszthelyen - és még sorolhatnánk - is megvalósítható lenne a beruházás, ezzel a lépéssel az önkormányzatok, a privát szféra is jelentős költséget takaríthatna meg a közeljövőben.

Az atesys.hu nemrégiben arról írt, hogy nem használjuk ki hazánk adottságait.

"A magyar föld alatt 30.000 MW hőenergiát találunk, ezáltal második helyen végzünk a bolygó geoenergia mennyiségére vonatkozó megmérettetésén.Érthetetlennek tűnhet, hogy mindezek ellenére hazánk teljes energiafelhasználásának mindössze 0,28 százalékát teszi ki a geotermikus energia, miközben a legnagyobb mértékű kitermelést végző országok- az USA és a Fülöp-szigetek – akár évente 22 000 megawatt energiát is kinyernek a rendelkezésre álló készletekből."

Fotók: Vigh László Facebook-oldala