2023.03.20., hétfő - Klaudia
Zalaegerszeg: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szerelmes, párosodó békáktól hemzseg a zalaegerszegi Aranyoslapi forrás. Ritka látvány - videóval, hangokkal!

Szabó Orsolya, 2023. március 12. - 17:50
Szerelmes, párosodó békáktól hemzseg a zalaegerszegi Aranyoslapi forrás. Ritka látvány -  videóval, hangokkal!

Az Aranyoslapi forrás tavában javában ívnak a békák,többségük idén is a  barna varangy, akik szülőhelyének tekintik a zalai forrást. Ottjártunkkor még javában tartott a nász, szinte méterenként párosodtak a békák, hangos brekegés, kuruttyolás közepette.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A forrás vizét békalencse lepte el, meglepetésünkre két vadkacsát is felfedeztünk a vizen, vígan úszkálva. A területet védőhálóval vonták körül, ezzel is óvva a békákat az erdő és a forrásvíz közötti útszakasztól, ahol rendkívül sűrű a forgalom.

A békák életében is berobbantak a hormonok az első tavaszi időjárás hatására, hangos brekegéssel tapadnak össze a forrás vizében. A kirándulóknak jól kell figyelni, mivel többségük magát védve képes beleolvadni a víz halványszürkeségébe, ahol a hínár és a vízbe hajló fűzfa ágai eltakarják röpke gyönyörüket. 

Itt zajlik a nászuk, s itt rakják le petéiket, petecsomóikat, majd a víztől távolabb, később, amikor ebihalból békává vállnak, a szárazföldön élik tovább hétköznapjaikat, amelyre tökéletes helyszín az Alsóerdő közelsége.

Ha a víz színén úszó, tenyérnyi, kocsonyás petecsomót látunk, mint a forrás területén, az szinte biztosan az erdei békától származik. A hosszú, fonálszerű petefüzéreknek valamelyik varangy a gazdája. Az Aranyoslapi forrás vizinövényei kitűnő búvóhelyként szolgálnak a különböző fajok számára.

A forrás és környéke csodálatos hely, a természet lágy ölén találkoztunk már rákokkal, teknősbékával és számtalan halgajtával is a tó vizében. A tó közvetlen környéke viszont elhanyagolt, elsősorban az átívelő fahídra hívjuk fel a figyelmet, ami több helyütt életveszélyes, be van szakadva. Érdemes lenne felújítani a tavaszi szezonra, ezen a Zalaegerszeg szívéhez közeli, csodálatos helyen!

Fotók és videó: Frisshirek